"Cofisu" ne daju djelove torpeda

MO ne pristaje da "Cofisu" dozvoli da bilo koji dio rastavljenih torpeda zadrži i izveze već nađenom stranom kupcu
3 komentar(a)
Cofis torpeda, Foto: Privatna arhiva
Cofis torpeda, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.05.2016. 14:37h

Ministarstvo odbrane (MO), iz zvanično nepoznatih razloga, blokiralo je već ugovoreni posao uništenja dijela viška mornaričkog naoružanja njegovim rastavljenjem, ali i izvoza dijela opreme stranom kupcu, koji nije pod bilo kakvim sankcijama međunarodne zajednice.

Riječ je o rastavljanju ukupno 78 komada protivbrodskih torpeda tipa 53-VA i 20 komada protivpodmorničkih torpeda tipa SET-53, te ukupno 112 komada protivbrodskih krilatih raketa tipa P-20, P-21 i P-22, a koji su povučeni iz operativne upotrebe u Mornarici VCG.

Na drugom po redu tenderu za uništenje ovog naoružanja, u jesen prošle godine pobijedila je firma „Cofis Montenegro“. Tender je bio koncipiran na način da ponuđači rastave torpeda i rakete prema vlastitoj tehnologiji, unište svu sitnu pirotehniku koja ide uz to naoružanje, ali ne i bojeve glave koje su punjene visokorazornim eksplozivom koji se i ne može delaborisati u našoj zemlji.

Ponuđač je trebalo prodajom furde (svog materijala) dobijene rastavljanjem torpeda i raketa da obezbijedi novčana sredstva, te da uplati MO-u iznos koji je licitirao na tenderu i time pokrije svoje troškove i eventualnu zaradu. Na tenderu u jesen prošle godine pobijedio je „Cofis“ koji je ponudio da MO uplati 205 hiljada eura i sav posao obavi u roku od 120 radnih dana, pa je sa tom firmom oko Nove godine i potpisan ugovor.

"Cofis" je MO-u uplatio i depozit od 17 hiljada eura, ali kada je posao u krugu vojnog objekta Pristan na Luštici gdje se torpeda i rakete nalaze, trebalo da počne, došlo je do razmimoilaženja stavova između devetočlane komisije koju je odredio MO za praćenje i kontrolu rastavljanja, i izvođača radova, oko tumačenja odredbi tendera i potpisanog ugovora.

Nesporazum je nastao oko toga da li se djelovi i sklopovi iz rastavljenih torpeda mogu izdvojiti i prodati kao sklopovi, da li furda može da se prodaje isključivo trgovcima u Crnoj Gori ili i u inostranstvu ...

"Stav komisije MO je bio veoma čvrst u smislu da se svaki, pa i najmanji dio torpeda mora fizički uništiti i pretvoriti u odgovarajuću furdu i da se kompletan postupak uništavanja proprati detaljnom foto-dokumentacijom. Komisija je donijela dokument, koji bi izvođač trebalo da potpiše prije ulaska u posao, a koji ga obavezuje da fizički uništi sve sklopove i djelove torpeda. Predstavnik "Cofisa" nije potpisao taj dokument, jer se njime suštinski mijenjaju uslovi koji su definisani u tenderu i potpisanom ugovoru, odnosno ne uvažava se tražena "vlastita tehnologija ponuđača", već se mora raditi pod uslovima koje je propisalo MO“, ispričao je "Vijestima" izvor blizak ovom aranžmanu.

Prema njegovim tvrdnjama "Cofis" je spreman da pokrene sudski spor protiv MO, jer je u međuvremenu ta firma već bila dogovorila izvoz određenih djelova torpeda jednoj stranoj državi i pokrenula postupak pribavljanja potrebne izvozne dokumentacije.

Posao koji je trebalo da rezultira fizičkim uništenjem torpeda i raketa koje je tražilo MO, ali i dodatnim prihodom za državu u vidu taksi jer bi „Cofis“ djelove rastavljenih topreda izvezao i prodao stranom kupcu, potpuno je zaustavljen iako država-kupac (podaci poznati redakciji „Vijesti“) nije ni na jednoj „crnoj listi“ međunarodne zajednice kada je u pitanju izvoz i prodaja naoružanja i vojne opreme.

Izvor "Vijesti" tvrdi da MO ne pristaje da "Cofisu" dozvoli da bilo koji dio rastavljenih torpeda zadrži i izveze već nađenom stranom kupcu, insistirajući da se sve to fizički uništi pred komisijom MO.

Na sastanku sa vlasnikom i osnivačem "Cofisa" Radošem Rubakovićem Komisija MO je obnovila rok od 120 dana toj firmi za završetak posla, ali nije odustala od namjere da se svi djelovi torpeda moraju fizički uništiti.

MO: Sve je po zakonu

Iz MO nisu odgovorili na pitanja "Vijesti" zbog čega su ovako postupili, te da li se to kosi sa odredbama tendera da se uništavanje naoružanja obavlja po "tehnologiji ponuđača".

Nisu precizno odgovorili ni na pitanje zašto, ako im već nije odgovarala „Cofisova“ ponuda, posao nije prepušten drugorangiranoj firmi na tenderu, "Simon" iz Herceg Novog.

"MO je obezbijedilo sve uslove da se na vrijeme otpočne sa realizacijom ugovora, ali istovremeno dosljedno insistira da se posao realizuje u potpunosti u skladu sa zaključkom Vlade, potpisanim ugovorom i zakonom. Na istom ćemo insistirati do kraja i shodno tome, u saradnji sa drugim državnim oganima, preduzimati zakonom propisane radnje“, saopšteno je „Vijestima“ iz PR službe Ministarstva.

Bonus video: