Delegecija podmorničara iz Crne Gore učestvuje na 53 Kongresu podmorničkih veterana

Ovaj veliki međunarodni skup podmorničkih veterana svijeta održava se pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva odbrane Hrvatske
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2016. 12:54h

Četvoročlana delegacija Udruženja građana „Podmorničar“ iz Tivta otputovala je za Pulu gdje sjutra počinje 53. Kongres podmorničkih veterana svijeta. Na čelu delegacije našeg udruženja koje okuplja bivše jugoslovenske podmorničare u Crnoj Gori, je kapetan bojnog broda u penziji Rajko Bulatović, posljednji komandant 88.Flotile podmornica RM VJ.

Četvorodnevni skup u Puli, okupiće preko 180 podmorničkih veterana iz 21 države sa pet kontinenata svijeta. Među učesnicima su i neke od legendi svjetskog podmorničarstva, poput kapetana bojnog broda u penziji Igora Kurdina, predsjednika Udruženja podmorničara Rusije iz Sankt Petersburga. Kurdin je 1986. bio zamjenik komandanta na sovjetskoj nuklearnoj balističkoj podmornici K-219 koja je oktobra 1986, nakon požara i eksplozije, potonula u Atlantiku u blizini Bahama dok je bila na redovnoj patroli, noseći 15 balističkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama, usmjerenih u ciljeve u SAD.

Ruski podmorničar kasnije je o ovom incidentu u kome je poginulo 6 njegovih kolega, jednom od najvećih tokom Hladnog rata, kao ko-autor, napisao knjigu „U neprijateljskim vodama“, po kojoj je 1997 snimljen istoimeni akcioni film sa hilivudskim zvijezdama Matrinom Šinom, Rutgerom Hauerom i Maksom von Sidouom u glavnim ulogama.

Inače, Organizacioni komitet međunarodnog Udruženja podmorničkih veterana povjerio je organizaciju 53. ISC (International Submariners Congress) hrvatskoj udruzi „Podmorničar“ iz Pule povodom obilježavanja 150 godina od izuma torpeda u Rijeci, 110 godina od početka gradnje podmornica u Puli i Rijeci, te 50 godina od početka vlastitog razvoja podmornica u Brodarskom institutu u Zagrebu, Brodoprojektu u Rijeci i Brodosplitu u Splitu.

“Važan argument za takvu odluku bio je i dokazana spremnost podmorničkih veterana iz Hrvatske na razvoju saradnje i prijateljstva među podmorničarima sa prostora bivše SFR Jugoslavije, koje je rezultiralo objavljivanjem brojnih stručnih radova, knjiga i monografije”, kazao je predsjednik organizacionog odbora 53. ISC, dr Andrej Korbar.

Ovaj veliki međunarodni skup podmorničkih veterana svijeta održava se pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva odbrane Hrvatske.

Pored ostaoga, učesnici 53. Kongresa podmorničkih veterana svijeta u Puli, narednih će dana simbolično, u znak sjećanja na sve podmorničare i sve druge poginule mornare u proteklim ratovima, položoti vijenac u more sa palube broda u nedaleko od pulske tvrđave Muzil, na mjestu u blizini pozicija gdje su u Prvom svjetskom ratu potopljeni autrougarski bojni brod “Viribus Unitis” i francuska podmornica “Curie”, odnosno kod Rovinja gdje su stradali austrougarski putnički parobrod “Baron Gatch” i italijanska podmornica F-14.

Galerija

Bonus video: