U Kotoru obilježena decenija obnove nezavisnosti

Pomorski muzej u Kotoru organizovao je događaj pod nazivom "Dođi, vidi i uživaj" koji je podrazumijevao besplatan ulaz u muzej, kao i druženje sa kustosima
6 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2016. 09:55h

Bokeljska mornarica je juče na Dan nezavisnosti Crne Gore pred katedralom Svetog Tripuna dočekala i pozdravila diplomate i druge strane goste Kotora na svečanosti povodom decenije od obnove nezavisnosti.

"Ovom prilikom u Kotoru je bilo 40 ambasadora i 8 visokih predstavnika. Odigrano je tradicionalno kolo Bokeljske mornarice, a dobrodošllicu diplomatama poželio je gradonačelnik Aleksandar Stjepčević. On je istakao da mu je čast što će gosti imati priliku da dočekaju Bokeljsku mornaricu, organizaciju od preko 1.200 godina tradicije. Počasni vod Bokeljske mornarice pozdravila je ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Hafsu Al Ulamu", navodi se u soapštenju.

ŠOSMO "Vida Matjan" je zajedno sa učenicima i profesorima priredila progodan dnevni program, koji je percipiran kao posebna atrakcija za turiste. Na Trgu ispred muzičke škole, smjenjivale su se školska klapa i sastavi kamerne muzike.

Izložba pod nazivom "Svjedočenja prošlosti Perasta – porodica Širović – pomorci, trgovci, pisci i diplomate"- otvorena je u Muzeju grada Perasta u okviru proslave desetogodišnjice obnove državne nezavisnosti i hiljadu godina državnosti i manifestacije "Noć muzeja".

Autorka postavke je etnološkinja Danijela Đukić. Uz nju na izložbi su govorili i kustos kotorskog pomorskog muzeja u penziji Petar Palavršić i direktor OJU "Muzeji" Andro Radulović. Ispred Muzeja grada Perasta prisutne je pozdravila etnološkinja i kustosica etnološke zbirke Dragana Lalošević.

Pomorski muzej u Kotoru organizovao je događaj pod nazivom "Dođi, vidi i uživaj" koji je podrazumijevao besplatan ulaz u muzej, kao i druženje sa kustosima.

"Veliko interesovanje su pokazali kako domaći tako i strani posjetioci."

"Trofej dana nezavisnosti" održan je na rijeci Škurdi. Ovo je četvrto rafting takmičenje održano u Kotoru. U takmičenju je učestvovalo 15 ekipa. Posebno iznenađenje žiriju i publici priredila je londonska ekipa "Big Ben". U pitanju su turisti koji biciklima obilaze Kotor, i koji su izrazili želju da učestvuju u rafting takmičenju. Titula pobjednika "Trofej dana nezavisnosti" pripala je ekipi "MT Vukadinović".

Večernji koncerti u okviru opštinskog programa za Dan nezavisnosti počeli su u 20 sati na Trgu od oružja nastupom folklornog ansambla „Nikola Đurković", a učestvovale su folklorne grupe iz Švedske, Holandije i Crne Gore.

Nakon folklora, uslijedio je koncert pod nazivom "Veče crnogorskih kompozitora", gdje su se publici predstavili učenici i profesori muzičke škole "Vida Matjan" iz Kotora. Nakon koncerta umjetničke muzike nastupili su pjevačica Nina Žižić i bend „Neon".

Galerija

Bonus video: