SO Herceg Novi: Za 40 minuta jednoglasno usvojili 15 tačaka dnevnog reda

1601 pregleda 8 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Slavica Kosić
Sa sjednice, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.12.2018. 09:29h

Nakon što su odbornici DPS napustili sjednicu SO Herceg Novi, jer se održava na katolički Badnji dan, 18 odbornika vladajuće koalicije (od 34 odbornika) ekspresno je, za 40 minuta, usvojilo 15 tačaka dnevnog reda.

Predsjednik SO Miloš Bigović je napuštanje sjednice odbornika DPS koji su opozicija lokalnoj vlasti u Herceg Novom, okarakterisao neprimjerenim, ustvrdivši da je DPS na državnom nivou I u opštinama u kojima je na vlasti, na vjerske praznike organizovao sjednice skupština.

U nastavku sjednice lokalnog parlamenta jednoglasno I bez diskusije usvojen je budžet za 2019. godinu koji je projektovan je na 17, 785 miliona eura.

Najznačajnije učešće u ukupnim primanjima čini prihod od poreza na imovinu planiran na iznos 5,3 miliona eura ili 29,80 odsto ukupno planiranog budžeta, zatim prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 3,250 miliona eura ili 18,27 odsto ukupno planiranog budžeta.

Bez diskusije i ijednog glasa protiv usvojen je i rebalans budžeta za ovu godinu.

Od 17,980 miliona eura planiranog budžeta relizovano je samo 81 odsto. Kako je navedeno u obrazloženju, prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta bio je planiran u iznosu od dva miliona eura, a ostvareno je samo million eura.

Takođe je smanjen i porez na nepokretnosti za 14 odsto, pa sada iznosi 4,9 miliona eura. Ta dva prihoda zajedno čine skoro polovinu ukupnih prihoda, odnosno 47,37 odsto.

PUP nije usvojen jer nije dobijena sagalsnost resornog ministarstva.

Novska lista dala kvorum

Iako je Novska lista koja je članica vladajuće koalicije prijetila da neće prisustvovati radu sjednice SO, dva od četiri odbornika te stranke danas su dali kvorum Skupštini.

Odbornik Jovan Subotić je to obrazložio time što su koalicioni parteneri sinoć usvojili sve njihove zahtjeve, ne precizirajući o kojim zahtjevima je riječ.

“Nastavljamo funkcionisanje, bez spornih momenata u ovom trenutku “, poručio je Subotić.

Podsjećamo da je Novska lica u saopštenju za javnost navela da je "suočena sa opstrukcijama takozvanih velikih stranaka u naporima da se raskine sa nazadnom politikom prošlosti i sa spornim radnim navikama javnih službenika koje su se godinama ogledale u neprofesionalnosti, neljubaznosti i kašnjenju na posao pri čemu su posljedice trpili građani. Kada je pet funkcionera iz različitih članica koalicije pretrpjelo finansijske posljedice svog kašnjenja na posao, uslijedile su neprimjerene reakcije, prijetnje i ucjene, dijela funkcionera koji pripadaju Demokratskom Frontu”, naveli su iz Novske.

Simonida Kordić odbornica DF a koga su “prozvali” iz Novske liste danas je kazala da njihovi funkcioneri odgovorno I savjesno obavljaju njihove radne zadatke I da im je u interesu jaka I stabilna vlast u Herceg Novom.

Vlast u Herceg Novom vrši koalicija Demokrate, DF, SNP, Novska lista, SDP i URA koji u lokalnom parlamentu od 34, imaju 20 odbornika. U opozicionim klupama je 14 odbornika - DPS, SD i Grupa birača Izbor.

Bonus video: