Za liječenje, školovanje i pomoć 150.000 eura iz budžetske rezerve

Popovićeva kaže da gradonačelnik ima pravo da daje pomoć, ali se ona mora opredjeljivati preko Sekretarijata za socijalno staranje
73 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Jakšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miomir Jakšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.05.2016. 15:54h

Glavni grad je iz tekuće budžetske rezerve 2015. godine godine, kao pomoć fizičkim licima, za liječenje , školovanje i poboljšanje materijalne situacije, isplatio 150.142 eura.

Gradski sekretar za finansije Miomir Jakšić je, odgovarajući na odborničko pitanje Zdenke Popović (Demokrate), kazao da je za poboljšanje materijalne situacije isplaćeno 99.577, za pomoć za liječenje građana 33.915 i pomoć za školovanje 16.650 eura.

Popovićeva je pitala kako je moguće da su tako značajna sredstva izdvojena za te namjene iz tekuće budžetske rezerve, ako je tek 25. februara ove godine donijeta Odluka o bližim kriterijumima za korišćenje sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve.

“Po kojim kriterijumima se gradonačelnik opredjeljivao kada je pomagao fizičkim licima sa pozicije tekuće budžetske rezerve?“, pitala je Popovićeva.

Ona je istakla da su se prilikom donošenja pomenute Odluke sporili oko činjenice da se sredstva tekuće budžetske rezerve mogu davati samo korisnicima budžeta.

“Ne sporim pravo gradonačelnika da daje pomoć fizičkim licima, ali se pomoć mora opredjeljivati preko Sekretarijata za socijalno staranje”, istakla je Popovićeva. Ona je pitala da li je prošle godine postojala Komisija na opštinskom nivou koja je trebalo da prima i razmatra dokumentaciju, na osnovu koje bi gradonačelnik odlučio kome treba pomoć, a kome ne.

Bonus video: