Redara po džepu za svaki propust

Prema Nacrtu zakona, redar je dužan da zabrani ulaz osobama koje posjeduju alkoholna pića, drogu, pirotehniku, oružje...
51 pregleda 11 komentar(a)
Sportski događaj, nasilje, Foto: Savo Prelević
Sportski događaj, nasilje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.05.2016. 19:51h

Organizator svakog sportskog događaja u Crnoj Gori moraće da obezbijedi kvalifikovanog redara, koji će biti kažnjen do 500 eura ako bude neprofesionalno radio.

To je predviđeno Nacrtom Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) staviti na Javnu raspravu 26. maja u hotelu “Ramada”.

Novine u odnosu na postojeći zakon su precizno definisanje kazni za nedolično ponašanje i to što Nacrt prepoznaje redara kao odgovorno lice za red i mir na sportskim događajima.

Predviđeno je da redari moraju imati “dozvolu za obezbjeđivanje reda na sportskoj priredbi”.

Dozvola bi garantovala da je redar osposobljen, zdravstveno sposoban i da ima položen stručni ispit za obavljenje posla, da živi u Crnoj Gori, da ima najmanje treći stepen stručne spreme, da nije osuđivan za krivično djelo i da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi mogao nezakonito obezbjeđivati javni red.

Prema Nacrtu, redar bi bio dužan da štiti lica i imovinu u sportskom objektu, da utvrdi da li osoba ima ulaznicu i zabrani joj ulaz ako nema.

Dužan je da ulaz zabrani i osobama koje posjeduju alkoholna pića, drogu, pirotehnička sredstva, oružje ili druge predmete za nanošenje povreda, ili stvaranje nereda.

Nadležan je i da zabrani ulaz svima koji posjeduju transparente, zastave, simbole..., koje podstiču ili pozivaju na mržnju ili nasilje.

Ukoliko redar ne izvrši jednu od tih obaveza, predviđena je kazna od 100 do 500 eura.

Novčanom kaznom od 500 do 5.000 eura biće kažnjen i organizator sportskog događaja, ukoliko dođe do nereda, a nijesu izvršene sve zakonom propisane radnje da se to spriječi.

Građanin koji izazove nerede biće kažnjen od 600 do 1.500 eura, ili zatvorom od mjesec ili 60 dana, zavisno od težine prekršaja.

Ukoliko postoje saznanja da je građanin ranije kršio zakon prilikom dolaska, održavanja ili odlaska sa sportskog događaja, prekršajni sud može izreći zabranu prisustvovanja, u trajanju od šest mjeseci do godinu.

“Lice kojem je izrečena zabrana... dužno je najkasnije dva sata prije početka određene sportske priredbe pristupiti u nadležnu organizacionu jedinicu policije... da se javi dežurnom policijskom službeniku i obavijesti ga o adresi na kojoj će se nalaziti za vrijeme trajanja određene sportske priredbe, kao i za vrijeme od dva sata nakon završetka te priredbe”, piše u Nacrtu.

Bonus video: