Besplatan indeks za 1.741 brucoša

Univerzitet Crne Gore će Vladi predložiti da se o trošku države školuju 122 brucoša više nego lani. Planirano je i smanjenje broja mjesta za samofinansirajuće brucoše za 273
0 komentar(a)
studenti, Foto: Vesko Belojević
studenti, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.05.2016. 17:45h

O trošku države sljedeće studijske godine moći će da se školuje 1.741 brucoš ako Vlada usvoji predlog Univerziteta Crne Gore (UCG).

UCG planira da upiše i 1.816 samofinansirajućih studenata, potvrdio je nezvanični izvor “Vijesti” iz Senata, citiravši podatke iz predloga fakultetskih jedinica o broju studenata za upis osnovnih studija.

Prema tim podacima, UCG će Vladi predložiti da se o trošku države školuju 122 brucoša više nego lani. Planirano je i smanjenje broja mjesta za samofinansirajuće brucoše za 273.

Ekonomski fakultet je, tvrdi izvor “Vijesti”, predložio 120 mjesta za budžetske i 270 za samofinansirajuće brucoše, što je identično kao protekle godine.

Na Pravnom fakultetu biće mjesta za po 120 budžetskih i samofinansirajućih studenata, kojih je za 90 manje nego lani.

Fakultet političkih nauka predložio je upis po 100 budžetskih i samofinansirajućih brucoša na smjerovima Novinarstvo, Međunarodni odnosi, Socijalna politika i socijalni rad, Politikologija i Evropske studije.

Na Elektrotehničkom fakultetu planiraju da upišu 120 budžetskih, odnosno 210 samofinansirajućih studenata.

Mašinski bi da upiše 100 budžetskih, odnosno 80 samofinansirajućih studenata, a Metalurško-tehnološki 60, koji bi studirali o trošku države i 53 koji bi plaćali školarinu.

Građevinski fakultet predlaže 110 mjesta za studente koji će biti finansirani iz budžeta, odnosno 35 samofinansirajućih.

Na Arhitekturi je, tvrdi izvor “Vijesti”, planirano 20 budžetskih mjesta, odnosno 13 samofinansirajućih.

Prirodno-matematički fakultet planira 141 slobodno mjesto za budžetske, odnosno 89 za samofinansirajuće studente.

Filozofski fakultet u Nikšiću predložio je 160 budžetskih, odnosno 155 samofinansirajućih mjesta, a Filološki 190, odnosno 195.

Prema planu Medicinskog fakulteta, na svim smjerovima ima mjesta za 125 budžetskih, odnosno 80 samofinansirajućih studenata.

Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje planirao je 50 studenata na budžetu, odnosno 85 samofinansirajućih.

Fakultet za turizam i hotelijerstvo planira da otvori vrata za 80 budžetskih, odnosno 70 samofinansirajućih brucoša.

Fakultet za pomorstv planira da primi 105 budžetskih, odnosno 155 samofinansirajućih studenata.

Na Fakultetu likovnih umjetnosti ima mjesta za 23 studenata koji će se školovati o trošku države i pet saofinansirajućih.

Na Fakultetu dramskim umjetnosti biće mjesta za 19 budžetskih, odnosno 16 samofinansirajućih studenata, a na Muzičkoj akademiji 28 koji će se školovati o trošku države.

Biotehnički fakultet planira da oglasi 70 budžetskih i 85 samofinansirajućih mjesta.

Perovićeva za emeritusa

Redovna profesorica u penziji Fakulteta za pomorstvo Slavica Perović predložena je Senatu UCG za dodjelu zvanja “profesora emeritusa”. Perovićevu je predložilo Vijeće Fakulteta.

U izvještaju dostavljenom Senatu piše da su odbijeni predlozi vijeća Farmaceutskog i Mašinskog fakulteta da se u zvanje profesora emeritusa izaberu Refik Zejnilović i Radomir Vukasojević.

Bonus video: