Igalo: Proslavljen Dan Ustavnosti Kraljevine Norveške

Predsjednica opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović, čestitajući gostima Instituta državni praznik, istakla je da Crnu Goru i Norvešku spajaju brojna prijateljstva i sličnosti.
98 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2016. 18:08h

Norveški nacionalni praznik tradicionalno je proslavljen danas i u Institutu "Dr Simo Milošević" u Igalu.

Povorka u kojoj su bili norveški gosti, Gradska muzika Herceg Novi sa mažoretkama, djeca iz Dječijeg doma „Mladost“ Bijela, članovi KUD „Ilija Kišić iz Zelenike, kao i mnogobrojni prijatelji norveškog naroda, na čijem čelu su bile norveška i crnogorska zastava prošla je Igalom , a potom je ispred Mediteranskog centra Instituta Igalo organizovan prigodan program.

“Norveška je dobila svoj Ustav 1814. godine, a ove godine Crna Gora obilježava 10 godina nezavisnosti. Prije deceniju ovdje ste prvi put nosili crnogorsku zastavu povodom 17. maja, našeg državnog praznika i to je tradicija koja povezuje naše narode”, kazala je glavna sestra norveškog državnog programa u Institutu Igalo Torunn Hostaker koja već sedam godina državni praznik svoje zemlje slavi u Igalu.

Predsjednica opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović, čestitajući gostima Instituta državni praznik, istakla je da Crnu Goru i Norvešku spajaju brojna prijateljstva i sličnosti.

“Budimo sjećanje na vrijeme kada je pukovnik Angel prokrstario na skijama Crnu Goru, kada su se naši borci sreli na gudurama Albanije i otišli zajedno na Solunski front, kada su internirani u njemačke logore u Norveškoj. Ta prošlost živi u prijateljstvima ljudi koji su jedni drugima pomagali i ne može se zaboravit, kazala je predsjednica Opštine je Aćimović, podsjećajući i na pomoć koju je norveški narod uputio Novljanima poslije zemljotresa 1979 godine, kao i djeci sa smetnjama u razvoju i Dječijem domu u Bijeloj. Istakla je i na “davno započeto prijateljstvo sa Levangerom i Kristijasendom”.

Izvršni direktor Instituta “Dr Simo Milošević” Zoran Bošnjak podsjetio je na 40 godina saradnje igaljske zdravstvene ustanove i Univerzitetske bolnice iz Osla.

“Ovaj jubilej je dokaz da naš zajednički program, uz stručnost i profesionalnost osoblja Instituta Igalo, odoljeva svim izazovima”-ocjenio je Bošnjak.

Norvežani su prvi put u Igalo došli 1976. Godine i mnogi od njih mu se godinama vraćaju. Oni su i najbrojniji inostrani gosti u Institutu “Dr Simo Milošević”, a saradnja između zdravstveno-turističke ustanove u Igalu i norveške vlade, koja o trošku države šalje svoje sunarodnike na liječenje i oporavak u Igalo, traje 40 godina.

Galerija

Bonus video: