Direktor ŽPCG neće predvoditi radnike ako ne bude plate, sindikalci tvrde drugačije

Zindović tvrdi da tvrdnja sindikata nije tačna, već je dogovoreno da će, ukoliko danas ne bude plata, pozvati predstavnike sindikata i upoznati ih sa situacijom
135 pregleda 4 komentar(a)
voz, vozovi, Željeznica, Foto: Boris Pejović
voz, vozovi, Željeznica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.05.2016. 10:09h

Ukoliko radnici Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) danas ne dobiju zaostale zarade, oni će, predvođeni direktorom Milojicom Zindovićem, zahtijevati od Vlade da riješi njihovu situaciju.

To je saopšteno iz Jedinstvenog sindikata ŽPCG, što je Zindović demantovao.

“Jedinstveni sindikat radnika ŽPCG je predložio da ukoliko ne bude uplate zarada u obećanom roku, izvršni direktor ispred radnika zajedno sa sindikatima u četvrtak 12. maja ide otvoreno prema Vladi kako bi se riješila situacija. Izvršni direktor se složio sa ovim prijedlogom”, navodi se u saopštenju sindikata.

Zindović tvrdi da tvrdnja sindikata nije tačna, već je dogovoreno da će, ukoliko danas ne bude plata, pozvati predstavnike sindikata i upoznati ih sa situacijom.

“Na zajedničkom sastanku bi se dalo mišljenje menadžmenta koje bi bilo usaglašeno sa Odborom direktora i, vjerujem sa svim sindikatima, napravili razuman dogovor koji ne bi izazvao nikakvu štetu kompniji trenutno niti na duže vrijeme i izbjegli bilo kakave političke konotacije”, navodi se u odgovoru Zindovića “Vijestima”.

Tvrdi da u finansijskoj situaciji, u kojoj se trenutno nalazi ŽPCG i sada nije moguće pouzdano reći kada će se uspostaviti redovna isplata zarada.

“U preduzeću se radi plan finansijske konsolidacije pa će se nakon završetka ovog plana konkretnije znati odgovor na mnoga pitanja”, kazao je Zindović .

Pojasnio je da redovne mjesečne plate kasne od decembarske plate, odnosno od uvođenja obaveznih isplata bruto zarada.

On je istakao da zarade kasne, u odnosu na prethodnu praksu, zbog obaveze isplata bruto plata za što je neophodno obezbijediti znatno veći iznos sredstva nego za neto plate, koje su isplaćivane u prethodnom periodu.

Iz sindikata je saopšteno da radnici još nijesu primili dvije posljednje plate, dok Zindović tvrdi da aprilska još uvijek ne kasni.

“Zarada nije primljena za mart. Aprilska plata, po dosadašnjem načinu isplata zarada, nije još u zakašnjenju”, pojasnio je Zindović .

On tvrdi da ŽPCG kao privredno društvo nije profitabilno kao što nije profitabilno nijedno preduzeće u okruženju, koje se bavi isključivo prevozom putnika.

“Ova preduzeća obezbjeđuju finansijska sredstva iz sopstvenih prihoda od prodaje karata i po osnovu Ugovora o obavezi javnog prevoza koji se sklapa između operatera (prevoznika putnika) i države. Iznos za naknade po osnovu Ugovora o obavezi javnog prevoza računa se po jedinstvenoj evropskoj metodologiji i to su sredstva koja predstavljaju razliku troškova za organizaciju i odvijanje ugovorenog broja vozova, određenog kapaciteta i prihoda koje operateri ostvare prodajom karata. Po osnovu navedenih ukupnih prihoda ova preduzeća mogu biti u dobitku samo dva odsto realizovanih prihoda, ali se to rijetko dešava, već posluju bez dobiti, ali i bez gubitaka”, pojasnio je Zindović .

On tvrdi da je rukovodstvo preduzeća u svakodnevnom kontaktu sa Direkcijom za željeznicu i nadležnim direktoratom i službama resornog ministarstva, koje je u potpunosti obaviješteno o svim značajnim pitanjima u ŽPCG.

Novogodišnje i božićne praznike dočekali “praznih trpeza”

Radnici ŽPCG tvrde da su novogodišnje i božićne praznike dočekali “praznih trpeza”, šta su ranije saopštili i iz NVO Centar za željeznička istraživanja, na čijem je čelu inženjer i zaposleni u ŽPCG Milisav Dragojević.

Tvrde da ih više ne zanimaju razlozi zašto nema plate i zašto je njihov poslodavac obećavao iz mjeseca u mjesec da će se situacija riješiti. “Mjesta za toleranciju i strpljenje više nema jer su (radnici) na ivici egzistencije”, navode u saopštenju.

I Zindović je “Vijestima” potvrdio da su radnici bili u teškoj situaciji tokom praznika. Pojasnio je da je riječ o mladim ljudima, koji su podstanari i da ih je većina formiralo porodice i počeli da se “kuće” značajnim kreditnim zaduženjem. “Treba napomenuti da su ovi mladi ljudi pozajmljivali novac da bi došli na posao i dali doprinos da se ovo preduzeće očuva jer je ovo, kako rekoše, njihova druga kuća u kojoj treba da rade više decenija”, istakao je Zindović .

Bonus video: