Hotelijeri će da razmišljaju zeleno

Zeleni hoteli, osim znatnih ušteda u troškovima energije i energenata, imaju i veliku marketinšku prednost
246 pregleda 1 komentar(a)
Radica Zeković, Foto: Boris Pejović
Radica Zeković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2016. 16:50h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i UNDP počeli su projekat razvoja niskokarbonskog turizma čiji je cilj smanjenje emisija štetnih gasova u sektoru turizma i tokom kojeg će zainteresovani hoteli dobiti ekološki, odnosno zeleni sertifikat.

“Hoteli slove kao veliki potrošači energije, gdje se energija troši na bespotrebnu rasvjetu, neprestano klimatizovanje predvorja i hodnika, svakodnevno pranje peškira i posteljine... Zeleni hoteli teže korištenju štednih i LED rasvjetnih tijela, primjenjuju sisteme upravljanja energijom, ugradnjom senzora pokreta za regulaciju rasvjete u WC-ima, dvoranama za sastanke, hodnicima, smanjenom korištenju štetnih hemikalija”, kazala je "Vijestima" Radica Zeković iz Centra za održivi razvoj/UNDP.

Ona je navela da zeleni hoteli, osim znatnih ušteda u troškovima energije i energenata, imaju i veliku marketinšku prednost.

"Na svojim internet stranicama ti hoteli navode da, nakon što upoznaju goste sa učešćem u programu brige za okolinu, više od 70 odsto njih iskazuje zadovoljstvo i spremnost da učestvuje u toj šemi", kazala je Zeković.

Crna Gora, kako je navela, već ima nekoliko hotela koji posluju ekološki, iako nemaju ekološki sertifikat, među kojima se ističu hoteli "Budva", "Residence", "Casa del Mare", "Bracera", koji imaju ili planiraju ugradnju solarnih panela, ili nude voće i povrće iz domaćeg uzgoja i kontrolisanog porijekla, upotrebljavaju biorazgradiva sredstva za čišćenje, imaju LED rasvjetu i mnoge druge elemente zelenog turizma.

Sertifikovani, odnosno zeleni hoteli, osim što smanjuju troškove poslovanja, mogu poslovati cijele godine i povećati konkurentnost.

“Uprkos raspoloživosti prirodnih resursa, atraktivnosti i očuvanosti prirodnih resursa, zeleni turizam u Crnoj Gori nedovoljno je razvijen, čak i u zaštićenim prirodnim lokalitetima. U našoj zemlji su prisutne tri međunarodne sertifikacione šeme: EU eko-znak, Travelife i Green Globe. Sertifikat se dodjeljuje na dobrovoljnoj bazi turističkim privrednicima koji promovišu održivi razvoj u turizmu i aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine. Ekološki sertifikat se dodjeljuje smještajnim objektima na osnovu provjere ispunjenosti seta kriterijuma, kao što su politika zaštite životne sredine, energetska efikasnost, racionalno korišćenje vode i sanitarija, očuvanje kvaliteta vazduha, održivi transport, propisno deponovanje otpada i redukcija ambalažnog otpada”, kazala je Zeković.

On je pojasnila da sve više turista obraća pažnju na izbor takvog smještaja i restorana.

"Projekat pruža podršku svim zainteresovanim hotelijerima kroz obuku ili angažovanje ovlašćenih revizora za dodjelu sertifikata, kao i kroz učešće u troškovima sertifikacije i podršku promociji sertifikovanih turističkih objekata, u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama. Revizori utvrđuju stanje u hotelu, daju preporuke za ispunjavanje određenih kriterijuma na putu do sertifikacije", kazala je Zeković.

Slovenska plaža odavno ima “Ekolabel” sertifikat

Eko hoteli postoje svuda u našem neposrednom okruženju u Sloveniji, Grčkoj, Španiji, Hrvatskoj i u Srbiji. Jedan od najranijih primjera u Crnoj Gori je Turističko naselje Slovenska plaža koji je daleke 1982. godine postao nosilac setifikata ECO LABEL - sertifikata EU za brigu i očuvanje životne sredine.

“Sertifikat 'Ekolabel' obavezuje da se poslovanje čitavog kompleksa 'Slovenske plaže', koji već predstavlja zelenu oazu Budve, bazira na održivom razvoju uz minimalno ugrožavanje prirodnih resursa. Rizort Slovenska plaža u samom centru grada, na obali jadranskog mora okružena je njegovanim zelenim površinama, mediteranskim rastinjem sa najrazličitijim biljnim diverzitetom”, kazala je Zeković.

Bonus video: