Miljenici vlasti dobili najviše?

Iz Agencije za elektronske medije (AEM) tvrde da su sredstva dijeljena po pravilniku, dok vlasnik radija “Delfin” Nebojša Božović smatra da su sredstva data onima koji „vole Mila (Đukanovića)“
180 pregleda 12 komentar(a)
Radio
Radio
Ažurirano: 09.05.2016. 05:41h

Veći dio kolača ovogodišnje državne pomoći za komercijalne radio-emitere dobile su stanice, koje su u javnosti prepoznate kao bliske vladajućoj partiji.

Gotovo polovina Fonda za pomoć komercijalnim radio-emiterima, koji je iznosio oko 250.000 eura, otišla je radio-stanicama “Antena M” (osam predajnika) - oko 68.000 eura, i DRS (pet predajnika) - oko 43.000 eura.

Nakon njih, više od deset hiljada eura dobili su radio “COOL” (pet predajnika) oko 39.500 eura i primorske radio-stanice “Scala” (dva predajnika) - 13.000 eura i “Jadran” (dva predajnika) - oko 12.000 eura.

Iz Agencije za elektronske medije (AEM) tvrde da su sredstva dijeljena po pravilniku, dok vlasnik radija “Delfin” Nebojša Božović smatra da su sredstva data onima koji „vole Mila (Đukanovića)“.

„Vidjećete da su pri vrhu liste, među prvih pet, radio-stanice sa po samo dva predajnika u cijeloj državi, a dobile su značajno visoka sredstva iz ovog fonda, po više od deset hiljada eura. Poznato je da su te stanice okrenute vladajućoj partiji, pa osnovano sumnjam da su to bili kriterijumi za raspodjelu novca, a ne različitost programa. Međutim, Radio 'Delfin' kao najveća komercijalna radio-stanica u Crnoj Gori, sa 16 predajnika, nije dobila ni euro”, kazao je Božović.

Radio-stanice “D+” sa 12 predajnika i “Atlas” sa 16 predajnika dobili su iz ovog fonda oko 9.000 eura.

Iz AEM-a, na čijem čelu sjedi Abaz Džafić, saopštili su da je prilikom bodovanja prijava na konkurs najviše poena dodijeljivano po kriterijumu „sopstvena produkcija“, dok je pokrivenosti bio samo jedan od kriterijuma.

„Zona pokrivanja komercijalnog radio-emitera posredstvom radio-difuznih frekvencija je samo jedan od kriterijuma koji, iako značajan, nije od presudne važnosti za povećanju obima i strukture sopstvene produkcije kao osnovnog cilja raspodjele sredstava. Uvažavajući sve to, dio bodova su podnosioci prijava ostvarivali i po osnovu veličine zone pokrivanja, pri čemu je pravljena jasna razlika među emiterima u zavisnosti da li se radi o emiteru sa lokalnom, regionalnom ili nacionalnom zonom pokrivanja“, navodi se u odgovoru AEM-a.

Saopštili su da je raspodjela sredstava iz Fonda samo rezultat primjene tih kriterijuma i konkursa, koji su sprovedeni i raspisani u skladu sa pravilnikom.

„Pravilnik propisuje da se raspodjela sredstava iz Fonda vrši radi obezbjeđenja pomoći komercijalnim radio-emiterima u cilju poboljšanja obima, strukture ili raznovrsnosti programskih sadržaja iz sopstvene produkcije. Prilikom utvrđivanja obima i strukture sopstvene produkcije primjenjuju se odredbe pravilnika o uslovima za određivanje programskih sadržaja koji se smatraju sopstvenom produkcijom“, navodi se u odgovorima AEM-a.

AEM za sopstvenu produkciju smatra informativne, kulturno-umjetničke, muzičke, sportske i druge emisije, kao i drugi izvorno proizvedene programske sadržaje, čiji je proizvođač emiter ili su proizvedeni po njegovoj narudžbi i za njegov račun.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima iz 2014. godine regulisani su osnivanje i način prikupljanja i raspodjele sredstava Fonda.

Stupanjem na snagu ovih rješenja, uvedena je obaveza plaćanja naknade (dva eura) za korišćenje radijskih prijemnika u vozilima, koja se plaća prilikom registracije vozila.

Božović: AEM i MUP različito tumače namjenu novca iz Fonda

Božović tvrdi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) opravdalo taksu od dva eura time što bi radiji emitovali servisne informacije o stanju na putevima, a šta bi im se nadoknadilo iz Fonda za pomoć komercijalnim radio-emiterima.

AEM je, tvrdi, ovu odredbu protumačio drugačije:

“Agencija taj fond nije shvatila kao pomoć emiterima već kao sredstvo da unaprijedi 'medijsku raznolikost' radija. Tako su izmislili pravilnik na koji način će to postići... Znači od pomoći ništa, već za nove pare samo novi programi i novi troškovi. E tu sad nastupa komisija koja procjenjuje koji programi zaslužuju potporu. Tako se dešava da 'omiljeni radio' dobije više sredstava nego svi drugi radiji zajedno.”

Smatra da je ovakav način raspodjele, jedan vid “cenzure” radio-stanica koji nijesu okrenutu prema vlasti.

Bonus video: