Normalan život ne trpi prepreke

“Najveće prepreke na koje nailaze osobe sa invaliditetom su fizičke barijere i barijere u stavovima i predrasudama”
63 pregleda 0 komentar(a)
skup Evropski dan samostalnog življenja, Foto: Zoran Đurić
skup Evropski dan samostalnog življenja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.05.2016. 17:31h

Najveće prepreke na koje nailaze osobe sa invalidetom, u vođenju samostalnog života, su fizičke barijere i barijere u stavovima i predrasudama prema osobama sa invaliditetom, kao i nepostojanje adekvatne podrške sistema, smatra Milenko Vojičić, član Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom.

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore juče je na Trgu republike obilježilo 5. maj, Evropski dan samostalnog življenja pod sloganom „Samostalni život osoba s invaliditetom Zaista živjeti!“.

„Personalna asistencija je jedan od osnovnih preduslova za samostalni život osoba sa invaliditetom. To je sistem podrške koji bi pomogao u onim stvarima koje osobe sa invaliditetom ne mogu same da urade, a da pri tom ona sama odlučuje o svom životu“, rekao je Vojičić.

Ističe da je do pozitivnih promjena došlo, u Podgorici i u još nekoliko većih gradova Crne Gore gdje se radi na uklanjanju barijera. Zakonodavstvo je unaprijeđeno, ali prema riječima Vojičića, u praksi nedostaje mnogo toga.

„Normativa u oblasti izgradnje javnih objekata kaže da je potrebno napraviti pristupnice javnim objektima, međutim, nije mnogo urađeno na realizaciji onoga što je u zakonima“, istakao je Vojičić.

„Da bi samostalan život osoba sa invaliditetom bio moguć, potrebno je da postoji pristupačna sredina, prevoz, mogućnost za razmjenu informacija, odgovarajuća ortopedska pomagala i usluge personalne asistencije“, poručeno je na skupu.

Udruženje sprovodi projektat „Sloboda izbora“ u saradnji sa Centrom za multimedijalnu produkciju CEZAM-a, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Prisutni građani su imali priliku da putem društvene igre - „Igra ograničenja”, zasnovane na principu Monopola, steknu iskustvo invaliditeta, odnosno da iskuse sa kakvim se preprekama osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću.

Manifestaciji na Trgu Republike prisustvovala je i ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević i poslanici Dritan Abazović, Mladen Bojanić, Aleksandar Damjanović... koji su aktivno učestvovali u kampanji „Samostalni život osoba s invaliditetom Zaista živjeti!“.

Bonus video: