Zarada i ušteda preko prodaje „gazela”

“Predmet procjene i prodaje devet helikoptera... Ostvarićemo prihode za dalje opremanje i modernizaciju Vojske”, kazali su “Vijestima” iz resora odbrane
2718 pregleda 2 komentar(a)
Helikopteri tipa “gazella” iznad Tivta, Foto: Siniša Luković
Helikopteri tipa “gazella” iznad Tivta, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.12.2018. 21:37h

Ministarstvo odbrane namjerava da proda devet helikoptera tipa “gazela”.

Crna Gora je početkom godine za 30 miliona eura trgovala tri helikoptera “bell”.

Dugoročnim planom odbrane 2019-2028, o kojem se raspravljalo na posljednjoj sjednici Vlade, planirano je da u operativnoj upotrebi ostane sedam helikoptera - četiri “gazele” i tri “bela ”.

“Samim tim, preostalih devet helikoptera će u narednom periodu biti predmet procjene i postupka prodaje. Na taj način će Ministarstvo odbrane ostvariti prihode koje će koristiti za dalje opremanje i modernizaciju Vojske Crne Gore”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva na čijem je čelu Predrag Bošković.

U dijelu Dugoročnog plana odbrane koji se tiče Vazduhoplovstva VCG stoji da će u cilju racionalizacije troškova održavanja i obezbjeđenja dodatnih finansijskih sredstava za potrebne zalihe rezervnih djelova broj helikoptera tipa „gazele“ biće smanjen sa 13 na četiri.

U dokumentu stoji da Vazduhoplovstvo posjeduje osam helikoptera opšte namjene Ho-42/45 (gazele), jedan izviđački helikopter Hi-42 (hera), četiri naoružana helikoptera HN-45M (gama), tri višenamjenska helikoptera “bel 412” i jedan dvomotorni avion “cesna 421B”.

Uvođenje u operativnu upotrebu višenamjenskih helikoptera “bel 412” i aviona „cesna 421B“ biće završeno do kraja 2019. godine. Za potrebe smještaja i održavanja navedenih helikoptera i aviona biće izgrađen i namjenski hangar.

Helikopteri opšte namjene H-42/45 (gazele), izviđački helikopter Hi-42 (hera) i borbeni helikopter Hn-45mm (GAMA) će osim obuke letačkog sastava, biti angažovani za operacije traganja i izviđanja.

Kada je u pitanju plan opremanja i modernizacije za Vazduhoplovstvo, namjerava se nabavka opreme za medicinsku evakuaciju „Air Ambulance“ kit, nabavka naoružanja za višenamjenske helikoptere i nastavak opremanja optoelektronskom opremom (NVG) za operacije traganja i spasavanja.

U dijelu koji se tiče nivoa ambicija, između ostalog namjera je da se postigne godišnji nalet po pilotu od 80 do 120 sati.

Glavna jedinica Vazduhoplovstva biće stacionirana na Vojnom aerodromu “Knjaz Danilo”, do preseljenja na novu lokaciju.

Bošković je nedavno kazao da Crna Gora razmatra mogućnost da se vojni aerodrom u Podgorici ustupi za potrebe civilnog saobraćaja, te da centar vojnog vazduhoplovstva ubuduće bude u Nikšiću ili Beranama.

Pripadnici Vazduhoplovstva biće razmješteni na lokaciji radara za nadzor vazdušnog prostora, nakon njegove nabavke i uvođenja u operativnu upotrebu.

Održavanje neisplativo, pa idu i avioni

“Gazelini” helikopteri nisu jedini koji opterećuju budžet odbrane zbog troškova održavanja i angažovanja na njihovom čuvanju.

U Dugoročnom planu odbrane stoji da su u Vazduhoplovstvu izvan operativne upotrebe nalaze četiri aviona tipa N-62 (G-4), koji su oglašeni suvišnim i ponuđeni na prodaju.

U dokumentu stoji da su to i avioni V-53 (Utva 75), 15 protivavionskih topova „bofors“, radarski osmatrački sistem S-600 i pet osmatračko-akvizicijskih radara tipa „žirafa M-85“.

Rok za njihovu prodaju je 2020. godina.

Bonus video: