"Ukoliko Crna Gora dozvoli gradnju hidroelektrana, to bi bio završni udarac Morači"

“Najveću opasnost Morači predstavlja plan Vlade, koja na Morači želi izgraditi četiri hidroelektrane. Izgradnjom brana i akumulacija poplavila bi se velika područja u gornjem toku rijeke što bi uticalo o i na dotok vode u Skadarsko jezero”, rekao je direktor WWF Adria Martin Šolar
106 pregleda 4 komentar(a)
Spust, Morača, Foto: Green Home
Spust, Morača, Foto: Green Home
Ažurirano: 30.04.2016. 09:26h

Velika kajakaška turneja za očuvanje balkanskih rijeka „Balkan rivers tour“ stigla je i u Crnu Goru.

Nakon starta u Sloveniji, na rijekama Savi i Soči, pa Zrmanje i Sane u Hrvatskoj i Une i Neretve u BiH, kajakaši pod vođstvom Roka Rozmana, slovenačkog olimpijskog veslača, juče su stigli i na Moraču. Rozmanu i ekipi pridružilo se oko 20 veslača iz regiona, kako bi upozorili i digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana.

“Ukoliko Crna Gora dozvoli izgradnju niza hidroelektrana to bi bio završni udarac ovoj ljepotici, a Crna Gora i Evropa izgubile bi prirodni biser sa ogromnim turističkim potencijalom“, kazao je Rozman.

Tu rijeku, rekla je Nataša Kovačević iz NVO “Grin Houm”, odlikuje izuzetna biološka raznovrsnost. U kanjonu je registrovano 115 vrsta ptica, što, uz one u kanjonima Mrtvice i Male rijeke, predstavlja 42 odsto ukupnog broja vrsta koje gnijezde u državi.

“Najveću opasnost Morači predstavlja plan Vlade, koja na Morači želi izgraditi četiri hidroelektrane. Izgradnjom brana i akumulacija poplavila bi se velika područja u gornjem toku rijeke što bi uticalo o i na dotok vode u Skadarsko jezero”, rekao je direktor WWF Adria Martin Šolar.

Na početku kajakaške turneje, naglašeno je i da Crna Gora jedinstvena po riječnom bogatstvu. Nedavna analiza WWF-a pokazala je da je čak 76 odsto crnogorskih rijeka u dobro očuvanom stanju, dok je Morača jedna je od rijetkih preostalih rijeka slobodnog toka u Evropi, te je „žarište biološke raznovrsnosti“.

Iz Crne Gore se turneja seli u Albaniju, na rijeke Osumi, Valbonu i Vjosu. Kajaši će predali peticiju albanskom premijeru Ediju Rami, kojom će tražiti da se zaustavi projekt izgradnje hidroelektrana na Vjosi.

Bonus video: