U utorak počinju „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“

U sklopu manifestacije biće organizovano veče poezije Rajka Petrova Noga i promovisani časopisi “Sveviđe” i “Slovo”, za koje je Mićović kazao da su uvijek njegovali kritičku misao
60 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2016. 11:51h

Tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, koju organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Nikšić, počinje 3. maja kada će biti organizovana izložba vaskršnjih jaja.

Ratko Krivokapić, predsjednik Crkvene opštine Nikšić, na konferenciji za novinare podsjetio je da je ove godine jubilej – 20.godina od kada su prvi put ulicama grada pronešene mošti Svetog Vasilija.

“Manifestacija se nadovezuje na najveći i najradosniji hrišćanski praznik, dan Hristovog vaskrsenja. Sveti Vasilije je duhovni zaštitnik ovoga grada, ali i duhovni svetionik i stub naše vjere”, kazao je Krivokapić.

On je podsjetio da je 12. maj slava nikšićke Saborne crkve ali i grada i da bi trebalo da to bude neradan dan kako bi svi oni koji žele mogli da učestvuju u molitvenom hodu.

Đakon dr Nikola Marojević predstavio je ovogodišnji program manifestacije, pa će tako biti organizovan koncert hora Sv.novomučenika Stanka, izložba forografija “Litija – Dani Sv. Vasilija 1996-2016”, promocija dokumentarnog filma “Svetitelj pohodi narod svoj”. Na Đurđev dan, koji je slava manastira Đurđevi Stupovi u Beranama biće održana sveta arhijerejska liturgija i litija ulicama toga grada, dok će 11.maja u Nikšiću biti organizovano predavanje mitropolita ternopoljskog i kremenetskog Sergija.

Književnik Milutin Mićović podsjetio je da je dobitnik književne nagrade “Izviiskra Njegoševa” Ljubomir Simović čije veče će biti organizovano 10.maja.

“Ovu nagradu je osnovala Eparhija budimljansko-nikšićka sa beogradskom kompanijom ‘Mona’ i dodjeljuje se svake druge godine. Dosadašnji dobitnici te nagrade su Miodrag Pavlović, Milovan Danojlić, Rajko Petrov Nogo i mitropolit Amfilohije”, kazao je Mićović.

U sklopu manifestacije biće organizovano veče poezije Rajka Petrova Noga i promovisani časopisi “Sveviđe” i “Slovo”, za koje je Mićović kazao da su uvijek njegovali kritičku misao.

“Ti časopisi su njegovali kritičku misao, tu temeljnu kritiku jedne nove ideološke misije Crne Gore koja potkopava njene istinske temelje”, istakao je Mićović.

Prema njegovim riječima u toku manifestacije uvijek se prožimaju duhovni I kulturni segmenti.

Manifestacija se završava 12.maja, na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Toga dana biće služena sveta arhijerejska liturgija, dok u 18 sati, kao i svake godine, počinje svečana litija ulicama grada.

Galerija

Bonus video: