Prikupljaju dokaze da ljekarke rade i na crno

Vesna Đokvučić i Sonja Srzentić, supruga gradonačelnika Bara Zorana Srzentića, već duže rade u neregistrovanoj ordinaciji...
311 pregleda 14 komentar(a)
ordinacija, Sonja Srzentić, Foto: Screenshot
ordinacija, Sonja Srzentić, Foto: Screenshot
Ažurirano: 26.04.2016. 19:14h

Bolnička komisija za kontrolu kvaliteta barske bolnice prikuplja dokaze, nakon čega će odlučiti da li će pokrenuti disciplinski postupak protiv ginekološkinja Sonje Srzentić i Vesne Đokvučić.

To je “Vijestima” juče saopštio direktor bolnice Dragan Tomanović. On je rekao da je razgovarao sa ljekarkama i da su se one izjasnile da nijesu, mimo zakona, dopunski radile van bolnice. Tomanović je kazao da su preduzete sve radnje shodno Zakonu o radu i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

“Vijesti” su prije tri dana objavile da Đokvučićeva i Srzentićeva, supruga gradonačelnika Zorana Srzentića i načelnica ginekologije, već duže vrijeme rade na crno. Iz Ministarstva zdravlja tada su kazali da su u Baru registrovane dvije ginekološko-akušerske ordinacije, u ulicama Mila Boškovića i Jovana Tomaševića, i da tom resoru nije dostavljen zahjev za saglasnost za obavljanje dopunskog rada za ljekarke.

Tomanović je tada rekao “Vijestima” da su ljekarke samo usmeno tražile saglasnost jer su “u razmišljanju da otvore ordinaciju” i da nije u saznanju da rade privatno.

Novinarki “Vijesti”, koja se predstavila kao zainteresovana pacijentkinja, obje ljekarke su potvrdile da je “ordinacija” na prvom spratu zgrade kod kafića “Soho”, u stanu broj 2.

Više pouzdanih izvora kazalo je da ljekarke već duže vrijeme ordiniraju “na crno” u stanu, na Bulevaru revolucije.

Prema katastarskim podacima, Srzentićeva supruga ima stan od 101 kvadrat na Bulevaru revolucije. Ona je u Katastru kao vlasnica stana upisana 2013. Stan se nalazi na prvom spratu, u stanu broj 2, u zgradi koju je kao investitor gradila kompanija “Longurn ivest”.

Prema Zakonu zdravstveni radnici mogu uz mišljenje direktora i saglasnost ministra da zaključe ugovor za obavljanje dopunskog rada. Za obavljanje dopunskog rada mimo zakona predviđene su novčane kazne od 250 do 2.000 eura za prekršaj.

Vujačići kažu da nemaju i da im ni ne trebaju veze u DPS-u

Reagujući na tekst “Srzentićeva supruga liječi i na crno”, privrednik Ratko Vujačić kazao je da nije tačna tvrdnja da se “ordinacija” nalazi u zgradi kompanije čiji su vlasnici braća Rade i Ratko Vujačić.

“Rade i Ratko su otac i sin, a ne braća, zgrada ne pripada kompaniji čiji su vlasnici pomenuti i u zgradi se ne nalazi nikakva ordinacija. Dalje, nije tačno da su zgrade radili Vujačići , već je to bila kao investitor firma 'Longrun Ivest' iz Bara, društvo sa pretežno inostranim kapitalom gdje je Ratko Vujačić bio manjinski osnivač”, rekao je Vujačić. On tvrdi da su neistiniti raniji navodi da je “barska grupa građevinskih investitora predvođena Ratkom Vujačićem utajila dobit od preko 2,7 miliona”.

“Takođe tvrdim da nemam 'jake' veze u vladajućem DPS-u, niti su mi takve potrebne, već sam za svoj rad odgovoran samo ja”, rekao je.

Inspekcija ne smije u stan?

Iz Zdravstvene inspekcije juče su odgovorili “Vijestima” da nijesu upoznati da Srzentićeva i Đokvučićeva rade u prostorijama bez rješenja Ministarstva zdravlja o ispunjenosti uslova i saglasnosti o dopunskom radu.

Kazali su da je neophodno navesti adresu na kojoj se obavlja djelatnost, kako bi se izvršio nadzor, ali i da ulazak i vršenje nadzora u privatnom posjedu nije moguće izvesti bez saglasnosti vlasnika.

Bonus video: