Svijest građana o značaju broja 112 na niskom nivou

Pozivom na broj 112, kako su naveli, građani prijavljuju sve iz nadležnosti Direktorata za vanredne situacije, Uprave policije, Hitne medicinske pomoći i Službi zaštite i spašavanja
56 pregleda 5 komentar(a)
telefon, Foto: Shutterstock
telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.04.2016. 12:17h

Operativno komunikacioni centar 112 (OKC) Direktorata za vanredne situacije, u prvim mjesecima ove godine, primio je više od 76 hiljada poziva, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), navodeći da je svijest građana o značaju i namjeni broja 112 na jako niskom nivou.

“Od januara do marta ove godine OKC je na broj 112 primio 76.872 poziva”, saopšteno je agenciji Mina iz MUP-a.

Oni su ukazali da je, od ukupnog broj, 47.515 poziva bilo bez SIM kartice. “Uglavnom igranje djece sa starim telefonima od kojih ni jedan nije bio značajan za službu”.

“Najviše poziva u ovom periodu godine imamo iz nadležnosti Uprave policije. Građani prijavljuju saobraćajne udese, razbojništva, nasilje u porodici, narušavanje javnog reda i mira i slično”, kazali su iz MUP-a.

Pozivom na broj 112, kako su naveli, građani prijavljuju sve iz nadležnosti Direktorata za vanredne situacije, Uprave policije, Hitne medicinske pomoći i Službi zaštite i spašavanja.

Iz vladinog resora su kazali da su pozivom takođe prijavljivani požari na otvorenom i zatvorenom, pronalaženja neekspodiranih ubojnih sredstava, odrona na putu, spašavanja planinara, pucanja vodovodnih cijevi u zgradama.

“Pored poziva kada je zaista neophodna pomoć imamo i drugu vrstu poziva, koja je u ovom trenutku dominantna, gdje greškom građani traže razne informacije misleći da su dobili call centar mobilnog operatera, službu za telegrame i slično”, pojasnili su iz MUP-a.

Prema njihovim riječima, broj 112 su u prethodnoj godini najčešće pozivali turisti, kada bi se našli u nekoj nevolji, a crnogorski građani su u tom periodu prijavljivali požare.

Kako su kazali, evidentan je porast poziva na broj 112 ali se mora raditi na podizanju nivoa svijesti građana o njegovom značaju i namjeni.„Koja je u ovom trenutku na jako niskom nivou“.

Iz MUP-a su istakli da su taj problemom imale sve zemlje koje su uvele broj 112 i da nivo svijesti u državama Evropske unije (EU) varira.

Dodali su da, u prosjeku, u EU za broj 112 zna oko 40 odsto stanovništva.

"Naš cilj je da, podizanjem svijesti građana kroz edukacije učenika osnovnih škola, marketinške kampanje u elektronskim i štampanim medijima, svaki građanin Crne Gore dobije informaciju o tome šta predstavlja broj 112“, saopšteno je iz MUP-a.

Oni su kazali da, na osnovu prethodnog iskustva, pretpostavljaju da će najviše poziva biti u ljetnjoj turističkoj sezoni, koja se poklapa i sa požarnom sezonom.

OKC 112, kako su dodali, za sada pozive prima na crnogorskom i engleskom jeziku.

"Naša intencija je da informacije primamo na što više jezika i trenutno razmatramo način kako da tu ideju sprovedemo u djelo”, naveli su iz MUP-a.

Bonus video: