Intenzivirane aktivnosti na valorizaciji Đalovića pećine

Gvozdenović je sa rukovodstvom Opštine Bijelo Polje obišao trasu puta Bistrica-Mokri lug-manastir Podvrh, čija će izgradnja predstavljati prvi korak u valorizaciji Đalovića pećine, kao jednog od najznačajnijih turističkih potencijala sjevera
5 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.04.2016. 16:09h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Vlada posvećeni su dinamičnijem razvoju sjevera, a valorizacija Đalovića pećine i ostalih potencijala tog kraja doprinijeće ostvarivanju ciljeva zacrtanih strateškim i planskim dokumentima, ocijenio je resorni ministar Branimir Gvozdenović

Gvozdenović je sa rukovodstvom Opštine Bijelo Polje obišao trasu puta Bistrica-Mokri lug-manastir Podvrh, čija će izgradnja predstavljati prvi korak u valorizaciji Đalovića pećine, kao jednog od najznačajnijih turističkih potencijala sjevera.

Procijenjena vrijednost izgradnje puta, koja će biti finansirana iz Kapitalnog budžeta Direkcije javnih radova je oko 3,8 miliona eura.

"Izrada projektne dokumentacije na nivou Glavnog projekta, obezbjeđenja pristupačnosti od Manastira Podvrh do ulaza u Đalovića pećinu, kao sljedeći koraci u valorizaciji ovog lokaliteta, nastaviće se po završetku Prethodne studije opravdanosti turističke valorizacije Đalovića pećine", kaže se i saopštenju.

Gvozdenović je rekao da speleoturizam kao poseban oblik turizma dobija na zamahu, jer je on preteča novog poimanja turizma, koji podrazumijeva aktivnu komponentu.

"On po pravilu nije vezan za sezonu i na taj način omogućava suzbijanje sezonalnosti. Speleoturizam je vitalna i atraktivna grana turizma, a ulaganja u speleoturističke objekte u svijetu pokazuju povjerenje u održivost ove forme turizma", rekao je Gvozdenović.

Bonus video: