Grupa KANA: Sa Anastazijom Miranović nemoguće voditi civilizovan dijalog

U otvorenom pismu se dodaje da građani Podgorice više nemaju vremena za njeno i neznanje njenih podređenih
147 pregleda 15 komentar(a)
Anastazija Miranović, Foto: Arhiva Vijesti
Anastazija Miranović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.04.2016. 08:44h

Grupe KANA uputila je otvoreno pismo direktorki Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastaziji Miranović u kojem navodi da je sa njom nemoguće voditi dobronamjeran i civilizovan dijalog i da će svoje aktivnosti preusmjeriti ka organima pravosuđa.

"Budući da, nakon svih iskrenih napora, uviđamo da je sa Vama nemoguće voditi dobronamjeran i civilizovan dijalog, obavještavamo Vas da će Grupa Kana svoje aktivnosti preusmjeriti ka organima pravosuđa. Nadamo se da ćete, prije ili kasnije, morati da objasnite zašto niste učinili ništa da zaštitite hotel „Podgorica“ i zaustavite spornu izgradnju poslovnog objekta, i kako trošite novčana sredstva predviđena za zaštitu nasljeđa XX vijeka", navodi se u otvorenom pismu povodom dopisa o odbijanju uspostavljanja prethodne zaštite nad hotelom Podgorica.

Dodaje se da je Miranović svojim odgovorom od 11. aprila javno predstavila Upravu za zaštitu kulturnih dobara kao aktivnog pomagača Žarku Buriću da završi započetu izgradnju 12-spratnog objekta uz Hotel Podgorica.

"Plašimo se da se Vaš rad sve otvorenije svodi na izvrdavanje zakona i procedura u korist privatnog interesa, a da služba kojom rukovodite djeluje kao revnosna ispostava Ministarstva održivog razvoja i turizma u rasprodaji svekolikog crnogorskog prostora. Evidentno je da zaštitu kulturnih dobara doživljavate ne kao svetu misiju, već kao biznis barijeru. Gđo Miranović, možda pokazujete djelimičnu visprenost i pregalaštvo kad je u pitanju zaštita djelova nošnje i recepata za torte i kolače, ali je nasljeđe arhitekture XX vijeka za Vas ipak preozbiljan zadatak. Dodatno, Vaša najava od 28. marta, da će hotel biti zaštićen, nakon koje odbijate da donesete odluku o prethodnoj zaštiti pokazuje krajnje opasan i destruktivan stepen nekompetentnosti i javne neodgovornosti. Prisjetite se da Vas građani Crne Gore plaćaju da štitite kulturna dobra. Ako već ništa drugo ne umijete, nećete ili ne smijete da uradite - onda crnogorskoj javnosti pokažite makar zvaničan dokument - mišljenje na nacrt Izmjena i dopuna DUP-a “Rekreativno kulturna zona na obali rijeke Morače”, koji ste bili u obavezi da potpišete shodno Zakonom predviđenoj proceduri o izradi planskih dokumenata", navodi seu otvorenom pismu.

Dodaje se da Grupu KANA interesuje na kojem joj je nivou bila svijest o nasljeđu XX vijeka u to vrijeme.

"Da li je moguće da je osim na neposrednu ugroženost hotela “Podgorica” Vaša služba propustila da skrene pažnju obrađivaču i naručiocu plana i na poguban vizuelni uticaj solitera na dva zaštićena kulturna dobra na suprotnoj obali Morače - Stari rimski most i Tvrđavu. Zar Vam je, gospođo Miranović, kao direktorici Uprave za zaštitu kulturnih dobara, potreban elaborat da Vam postane jasan doprinos hotela “Podgorica” univerzalnim vrijednostima moderne arhitekture; da shvatite da se radi o jednom od najuspjelijih primjera kritičkog regionalizma na širem jugoslovenskom prostoru. Da li znate da je Kana Radević za crnogorsku arhitekturu važna kao Karlo Skarpa i Vitorio Gregoti za italijansku, kao Aldo van Ajk za holandsku, kao Konstantinidis za Grčku? Da li ste ikada, gospođo Miranović, čitali Zigfrida Gidiona, Keneta Fremptona, Pola Rikera, Ranka Radovia? Da li ste uspostavili bilo kakav kontakt sa stručnjacima iz ICOMOS-a ili Docomomo-a, budući da u Crnoj Gori nema konzervatora sa referencama za nasljeđe XX vijeka", kazali su iz Grupe KANA.

U otvorenom pismu se dodaje da građani Podgorice više nemaju vremena za njeno i neznanje njenih podređenih.

"Da li ste razmišljali da podnesete ostavku i da svoj teški posao, koji loše radite, prepustite nekom kompetentnom? Čiju kulturu štitite? Investitora?", stoji u otvorenom pismu.

Iz Grupe KANA poručuju da Anastaziji Miranović jedino što ne nedostaje jeste arogancija koja joj daje za pravo da uz odgovor da se inicijativa Grupe KANA odbija ne napiše nikakvo obrazloženje.

"Ako se već pozivate na stavove 1 i 2 Člana 20 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, onda ste dužni da objasnite da li:

  • se ne vjeruje pouzdano da Hotel Podgorica ima kulturnu vrijednost, pa cijenite da kao takav nije izložen riziku od oštećenja, uništenja ili nestanka, ili
  • smatrate da diplomirani arhitekti, magistri arhitekture i doktori nauka, čiji je predlog zasnovan na neposrednom uvidu u stanje dobra i raspoloživu dokumentaciju, nisu stručna lica.

Zanimljivo je da ste čekali zadnji (devedeseti) dan Zakonom predviđenog roka (Stav 2, Član 19) da nas kao podnosioca inicijative, na ovakav način obavijestite o njenom odbijanju. Ovo, uz činjenicu da odgovor ne adresirate nama već Savezu arhitekata Crne Gore, koji Vam nije uputio inicijativu, ne govori samo o nivou Vašeg ličnog vaspitanja i ozbiljnosti, već i o jasnoj namjeri da rješenje problema zaštite hotela Podgorica maksimalno prolongirate, kako bi izgradnja poslovnog objekta prešla tačku poslije koje bi njegovo rušenje predstavljalo opasnost i za sam hotel", dodaje se u otvorenom pismu.

Iz Grupe KANA su kazali Anastaziji Miranović da sve ovo govori o njonoj svjesnoj odluci da nastavi da obitava i djeluje u virtuelnom prostoru potpune društvene i kulturne distopije, iz kojeg vjerovatno ne vidi da je građanin Žarko Burić upravo započeo izgradnju četvrte etaže svog poslovnog objekta.

"Budući da, nakon svih iskrenih napora, uviđamo da je sa Vama nemoguće voditi dobronamjeran i civilizovan dijalog, obavještavamo Vas da će Grupa Kana svoje aktivnosti preusmjeriti ka organima pravosuđa. Nadamo se da ćete, prije ili kasnije, morati da objasnite zašto niste učinili ništa da zaštitite hotel „Podgorica“ i zaustavite spornu izgradnju poslovnog objekta, i kako trošite novčana sredstva predviđena za zaštitu nasljeđa XX vijeka.", zaključeno je u otvorenom pismu.

Bonus video: