Zika potencijalno prijeti Crnoj Gori

Iz SZO su ranije saopštili da će se pojavom komaraca povećati rizik od prenošenja virusa
10 komentar(a)
komarac, Foto: Zoran Đurić
komarac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.04.2016. 05:44h

Institut za javno zdravlje, pored redovnih, počeo je da sprovodi i kampanje za podizanje svijesti kao mjere prevencije protiv novog virusa zika.

Iako tvrde da je epidemijsko javljanje virusa do sada registrovano samo u Africi, Americi, Aziji i zemljama pacifičkog regiona, istakli su da se “smatra da bolest izazvana virusom ima potencijal za širenje na nova područja, gdje je prisutna Aedes vrsta komaraca”.

Iz Instituta su odgovorili “Vijestima” da Služba za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju te zdravstvene ustanove sprovodi zaprašivanje komaraca, kako larvi, tako i odraslih formi.

“Za sprovođenje preventivnih mjera u opštinama u Crnoj Gori u skladu obavezama iz Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nadležni su organi lokalne samouprave”, podsjetili su.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Crnu Goru Mina Brajović ranije je kazala “Vijestima” da će tokom proljeća i ljeta, sa pojavom komaraca, rizik od prenošenja virusa da bude povećan.

Na pitanje “Vijesti” koje preventivne mjere sprovode, iz Instituta su odgovorili da, pored redovnog zaprašivanja, rade i kampanje za podizanje svijesti među opštom populacijom, zaposlenima u domovima zdravlja i dijele brošure i ostali štampani materijal.

SZO je početkom februara proglasila vanrednu situaciju, zbog virusa zika koji predstavlja prijetnju po međunarodno javno zdravlje, budući da se bolest, koja se povezuje sa hiljadama slučajeva deformiteta beba u Brazilu, širi munjevitom brzinom.

Iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti su nakon toga saopštili da bi Hrvatska, Crna Gora, Grčka, Italija, Francuska, Slovenija i Španija ovog ljeta trebalo da primijene pojačane mjere opreza zbog opasnosti od širenja virusa.

Prema pisanju medija, iz Ujedinjenih nacija su upozorili da opasnost prijeti onima koji planiraju da predstojeći godišnji odmor provedu na Mediteranu.

U Institutu tvrde i da za sada nema dokaza za prenos zika virusa u Evropi i da nije prijavljen nijedan autohtoni slučaj infekcije, sa izuzetkom dva najudaljenija regiona.

“Riječ je o Francuskoj prekomorskoj teritoriji, Sent Martin i Gvadelupe, kao i importovani slučajevi koji su boravili u zemljama zahvaćenim virusom zika”, istakli su.

Zika virus (iz roda flavivirus) je prvi put registrovan kod ljudi 1952. godine u šumama pokrajine Zika u Ugandi.

Institut: Izbjegavati područja sa velikim brojem insekata

Iz Instituta su poručili da građani, za vrijeme boravka na otvorenom, treba da upotrebljavaju sredstva protiv insekata, koji sadrže odobrene sastojke.

Savjetuju da se izbjegava boravak na otvorenom u sumrak i zoru, kao i područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare.

Istakli su da komarce privlače tamno obojene tkanine i da treba nositi košulje dugih rukava, pantalone i šešire.

Iz Instituta su poručili da na vratima i prozorima treba ugraditi zaštitne mreže.

Naglasili su da, po mogućnosti, treba boraviti u klimatizovanim prostorima i da iz životnog prostora treba ukloniti iz kante, saksije i stare autogume jer pogoduju razmnožavanju komaraca.

Bonus video: