SO Herceg Novi: Opština bez planova

Uz konstataciju da domaći stručnjaci najbolje poznaju prostor koji pripada hercegnovskoj opštini ing. Olivera Doklestić članica Inžinjerske komore CG, je kazala da im je Zakon onemogućeno da učestvuju na tenderu za izradu Prostorno urbanističkog plana (PUP) opštine. Ona je navela i da u Crnoj Gori samo dvije firme dobijaju poslove izrade prostornih planova, a “zna se čije su to firme”
132 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2016. 15:26h

Izvještaj o stanju uređenja prostora Opštine Herceg Novi za 2015. i Program uređenja prostora za 2016. godinu izazvao je oštre kritike opozicionih odbornika.

Odbornik iz kluba "Za dobro Novog - Demokrati Herceg Novog" Obrad Gojković je konstatovao da hercegnovska opština stagnira zbog nekorišćenja prostora kao značajnog resursa, prije svega za izgradnju privrednih kapaciteta. “Napravljena je dobro smišljena strategija, kako bi se zbog privatnih interesa otuđili prostorni resursi”, utvrdio je Gojković. Kao primjer naveo je konzorcijum IWG koji je kupio većinski paket Instituta Igalo, ali još nije potpisao kupoprodajni ugovor. “IWG čeka rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori”, jer mu je obećano da će u Igalu na zemljištu Instituta oko bivše Titove vile dobiti dozvolu da gradi 150 “kućica””, naveo je Gojković.

Uz konstataciju da domaći stručnjaci najbolje poznaju prostor koji pripada hercegnovskoj opštini ing. Olivera Doklestić članica Inžinjerske komore CG, je kazala da im je Zakon onemogućeno da učestvuju na tenderu za izradu Prostorno urbanističkog plana (PUP) opštine. Ona je navela i da u Crnoj Gori samo dvije firme dobijaju poslove izrade prostornih planova, a “zna se čije su to firme” .

Iz odborničkih klupa se čulo da je riječ o firmama iza kojih stoje brat premijera Mila Đukanovića i ministar Branimir Gvozdenović.

“PUP je suspendovan, a sa njime i svi planovi nižeg reda, što znači da niko neće moći dobiti građevinsku dozvolu”, zaključila je Doklestić.

Predsjednik SO Andrija Radman je kazao da je prethodna lokalna vlast 2009 godine sa nekoliko firmi, koje su dobile avans od 70, sklopila ugovor o izradi 37 detaljnih urbanističkih planova (DUP), ali posao nikada nisu završile iako su dobile 70 odsto sredstava. Riječ je o iznosima od 20, 50 ili 70 hiljada eura, naveo je Radman.

“Lani smo pokušali da stupimo u kontakt sa tim firmama, ali nismo uspjeli”, istakao je Radman.

U raspravi o pripremama za turističku sezonu odbornici su konstatovali da će i ove godine turiste dočekati nezavršena kanalizaciona mreža, da hercegnovska rivijera ni ove godine neće biti spojena na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, da radovi na Šetalištu neće biti završeni… Prihvaćen je predlog Odbornik iz kluba "Za dobro Novog - Demokrati Herceg Novog Mirka Mustura da se u cilju što bolje pripreme sezone organizuje sastanak sa hercegnovskim privrednicima.

Lokalni parlament usvojio je inicijativu odbornika Novske liste Miloša Konjevića da se na prvoj narednoj sjednici raspravlja o povjerenju predsjedniku Skupštine opštine Andriji Radmanu.

Većinom glasova je usvojen i Predlog Programa rada Skupštine opštine Herceg Novi za 2016. godinu, a podršku odbornika dobio je Izvještaj o radu Javne ustanove „Gradska biblioteka i čitaonica“ Herceg Novi za 2015. godinu .

Galerija

Bonus video: