Miranović: Bahati prekrajaju crkve na divlje

Na desetine je primjera neprimjerenih intervencija u manastirima, rađenim bez dozvole države, kaže Miranovićeva
65 pregleda 230 komentar(a)
Anastazija Miranović, Foto: Arhiva Vijesti
Anastazija Miranović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.04.2016. 05:59h

Direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović pozvala je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da poimenice navede inspektore koji su se bahato ponašali prilikom kontrole u manastiru Reževići.

Reagujući na text "Ne šaljite nam bahate inspektore", Miranović je istakla da u Upravi rade stručni ljudi koji profesionalno obavljaju svoj posao.

Ona tvrdi da se “neko drugi bahato ponašao i ponaša”.

"Jer smatra da može po slobodnoj procjeni i volji da vrši poslove državnih organa - Uprave i Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Niko nema prava da na kulturnim dobrima ove države izvodi bilo kakve intervencije bez prethodno izdatih konzervatorskih uslova i određenih saglasnosti Uprave”, saopštila je ona “Vijestima".

Amfilohije je optužio Upravu da se prema crkvi ponaša kao prema kriminalnoj organizaciji. On je poručio da neće odustati od renoviranja manastira Reževići i drugih vjerskih objekata, najavivši tužbu protiv zaposlenih u Upravi...

Iz Uprave je prethodno najavljeno da će podnijeti krivične prijave protiv Mitropolije, zbog "skrnavljenja i devastacije" manastira Reževići. Naloženo je da se odmah prekinu svi radovi u manastirskom kompleksu...

Miranovićeva je juče saoštila da će Uprava, kada je to potrebno, obavještavati nadležnog inspektora.

"Nažalost, nijesu samo manastirski kompleksi u Reževićima i Ostrogu, koji se pominju u predmetnom teksu, pretrpjeli neprimjerene intervenicije izvedene bez konzervatorskih uslova i saglasnosti ovog državnog organa. Na desetine je primjera... Pomenućemo ovom prilikom samo neke konkretno iz budvanske Opštine, na primjer manastiri Podlsatva, Stanjevići, Podostorg-Maine. Možemo u nastavcima da prilažemo dokumentaciju s devastacijama sprovedenim od Mitropolije crnogorsko-primorske nad kulturnim dobrima Crne Gore. Kad je u pitanju crkva Sv. Đorđa u Erakovićima-Njeguši, Opština Cetinje, koja se navodi u pomenutom tekstu, Uprava je traženo izdala u roku. To što je Mitropolija nakon izdatih konzervatorskih uslova od ovog organa u 2012. godini radila na konzervatorskom projektu pune tri godine nije naš problem, jer je Uprava je u roku nakon dostavljanja konzervatorskog projekta dala saglasnost na isti. Za sve rečeno imamo dokumentaciju".

Bonus video: