Rode ponovo u Beranama: Perko došao da pripremi gnijezdo

Par roda do sada je u Beranama izlegao 15 mladih
60 pregleda 4 komentar(a)
Perko, rode, Berane, Foto: Tufik Softić
Perko, rode, Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 10.04.2016. 06:56h

Mužjak bijele rode sletio je u petak u gnijezdo u Polimskoj ulici, zauzeo pozu za fotografisanje i rastjerao strah Beranaca da se ove godine najpopularniji “stanovnici” grada na Limu neće pojaviti.

Iako razlog kašnjenja ostaje nepoznat, Berancima to sada nije ni bitno, jer im je od ranije poznato da mužjak, popularni Perko, po pravilu, dolazi malo prije ženke da bi pripremio gnijezdo.

Rode su ove godine kasnile, jer su do sada obično stizale krajem marta, a par bijelih roda u svom gnijezdu na stubu u prometnoj ulici prvi put je primijećen u proljeće 2012. godine, i to kada je obilježavan jubilej - stotinu pedeset godina od osnivanja grada.

Te godine rode su izlegle tri pilića, sa kojima su krajem ljeta otišle nazad u svoju postojbinu.

Kada su 2012. godine stigle u Berane, ornitolog Darko Saveljić je objasnio da je to jedini par bijelih roda koji je poslije više decenija doletio i nagnijezdio se u Crnoj Gori, što je izazvalo izuzetnu pažnju javnosti.

Saveljić je tada kazao da je zanimljivo da je bijelih roda bilo u svim zemljama u našem okruženju, u Bosni, na Kosovu, u Albaniji, Hrvatskoj i Srbiji, a kod nas ih, i pored izvanrednih uslova nije je bilo dugo vremena.

On je dodao da je ta činjenica bila i za strane eksperte vrlo čudna.

Poznati orgnitolog je kazao da je roda u mitologiji simbol plodnosti i da predstavlja pticu urbanih sredina, koja se ne plaši ljudi, i istovremeno pozvao stanovnike Berana da ovaj divni par i rijetki primjerak bijelih roda čuvaju i paze dok je u njihovom gradu.

On je objasnio i da stanovnici ne treba da ih hrane jer je rijeka u blizini i one same mogu da pronađu dovoljno hrane.

Ornitolozi nemaju odgovor na pitanje zašto je bijela roda, pored idealnih sredina kao što su Skadarsko ili Plavsko jezero, odabrala baš Berane, ali kaže da stanovnici ovog grada imaju privilegiju da joj poslije toliko vremena budu domaćini.

Oni smatraju da bi bijele rode trebalo da budu veliki događaj za grad, i podsjećaju da se u razvijenim evropskim sredinama prave festivali rode i slavi se njen dolazak.

„U Evropi se izdvajaju milioni evra za njenu zaštitu. U nekim mjestima gdje se uobičajeno gnijezdi prave se i posebni stubovi i pripreme za njen doček. Dolazak bijelih roda je veliki događaj i za Crnu Goru“, smatraju ornitolozi.

Kako dolaze već petu godinu za redom i svaki put svoje gnijezdo dorade, ono je već postalo preteško i opterećivalo elektručne kablove na kojima se nalaze.

Gnijezdo je, kako su to ornitolozi objasnili, napravljeno po svim svjetskim standardima, od metalne konstrukcije i izdignuto iznad električnih ka blova

Elektroprivreda i Centar za zaštitu ptica su zbog toga ove godine prije njihovog dolaska napravili posebnu metalnu konstrukciju za gnijezdo koje može dostići prečnik i do dva metra.

Gnijezdo je, međutim, kako su to ornitolozi objasnili, napravljeno po svim svjetskim standardima, od metalne konstrukcije i izdignuto iznad električnih ka blova.

Taj par do sada je u Beranama izlegao petanest pilića, sa kojima se krajem ljeta vraćaju u Afriku.

Građani burno reagovali i branili “rušenje” doma za rode

Beranci su uglavnom bili sumnjičavi prema novom gnijezdu koje je ove godine specijalno urađeno za rode na električnom stubu u Polimskoj ulici.

Iz CZIP su ranije pojasnili da je, da bi se postavila platforma, staro gnijezdo moralo prethodno da se ukloni. Čim je primijećena akcija uklanjanja gnijezda, građani su počeli da zastajkuju, prvo dobacuju, a onda i otvoreno upućuju kritike ne odobravajući uklanjanje gnijezda. Neki su govorili da je sramota, drugi da je ovo simbol Berana i da ne dozvoljavaju uklanjanje. Nakon pojašnjenja CZIP-a, građani su sa oduševljenjem pozdravili ovaj čin i izrazili brigu zbog „kašnjenja" para, navodeći da su se obično vraćale do 21. marta.

Bonus video: