Opozicioni odbornici: Netransparentno trošenje novca TO Herceg Novi

Opozicioni odbornici su ocijenili da će povećanje boravišne takse uticati na posjetu i biti neopravdani udar na džepove turista
108 pregleda 1 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.04.2016. 14:51h

Povećanje cijene boravišne takse sa 70 na 90 centi, kao i finasijski plan lokalne Turističke organizacije za ovu godinu, izazvali su oštre kritike opozicionih odbornika na današnjoj sjednici SO Herceg Novi.

Opozicioni odbornici su ocijenili da će povećanje boravišne takse uticati na posjetu i biti neopravdani udar na džepove turista kojima za uzvrat neće biti ponuđena poboljšana ponuda u odnosu na lanjsku.

Odbornik iz kluba "Za dobro Novog - Demokrati Herceg Novog" Obrad Gojković sumnja da će dio od 800 hiljada eura koliko je planirani prihod od boravišne takse, biti potrošen za sumnjive projekte kao što su Free Kick Master, Herceg Novi- Evropska prijestonica kulture i druge , ističući da Specijalni državni tužilac ispituje poslovanje TO.

Predsjednik IO TO Goran Čolović je pojasnio da će sredstva od boravišne takse biti upotrebljena za “napređenje ambijenta grada” i da povećanje neće ugroziti turističku sezonu.

Opozicionari su izrekli i brojne primjedbe na program rada i finasijski plan TO jer za skoro trećinu budžeta od 1, 364 miliona eura, nije jasno kako će biti potrošen.

“Planom je predviđeno da sa kao subvencija za kulturno zabavno turističke manifestacije ove godine izdvoji 400 hiljada eura, ne navodeći programe i koliko će za njih biti izdvojeno“, upozorili su Mirko Mustur iz kluba "Za dobro Novog - Demokrati Herceg Novog" i Danijela Đurović odbornica SNP.

Milovan Baždar iz PzP smatra da je nedopustivo da raspravi o TO nisu prisustvovale predsjednica Opštine Nataša Aćimović i direktorica TO Bojana Blagojević.

Odbornici su jednoglasno usvojili program njege starih lica, za koji je u budžetu planirano 40 hiljada eura, ali su opozicionari ocijenilo da je taj iznos nedovoljan.

Odbornik Gojković tvrdi da je slaba briga o starim u direktnoj vezi za stanjem u crnogorskom zdravstvu koje je ocijenio kao najslabije u Evropi. “Saberite za koliko su istaknuti članovi DPS oštetili opštinske budžete u Budvi, Baru i još nekim sredinama, pa ćete vidjeti koliko je više sredstava moglo b iti upotrebljeno za crnogorsko zdravstvo, kazao je Gojković.

Usvojeni su predlozi Odbora direktora “Vodovoda i kanalizacije” da se Jelena Đaković izabre za izvršnog direktora koja je do sada bila vrš+ilac dužnosti.

Nastavak sjedince Skupštine najavljen je za petak 15. april u 8.30.

Ostavke Bošnjaka i Kovačevića

Zoran Bošnjak i Zoran Kovačević iz DPS podnijeli su ostavke na odbornička mjesta, jer su bili u konfliktu interesa. Njihova partijska koleginica odbornica Slavka Gojšina ranije je, takođe zbog konlikta interesa, dala ostavku na članstvo u odboru direktora Parking servisa.

Podsjećamo da opozicioni odbornici optužuju da je skoro trećina odbornika vladajuće koalicije (DPS – Izbor) u konfliktu interesa .

Bonus video: