Oko 50 hiljada osoba u Crnoj Gori ima dijabetes

„Trend brzog življenja ostavlja nam malo vremena da se posvetimo očuvanju zdravlja, a značaj prevencije, koja obuhvata zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine i izbjegavanje upotrebe duvana, može spriječiti ili odložiti pojavu dijabetesa tipa 2 i njenih komplikacija“, kazala je Jovanovski Dašić
112 pregleda 0 komentar(a)
Ostanimo zdravi porazimo DB melitus, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ostanimo zdravi porazimo DB melitus, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 06.04.2016. 14:02h

Oko 50 hiljada osoba u Crnoj Gori ima dijabetes, odnosno svaki osmi građanin stariji od 20 godina, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Generalna direktorica Direktorata za bioetiku i međunarodnu saradnju u tom resoru Mira Jovanovski Dašić kazala je na skupu “Ostanimo zdravi porazimo DB melitus” u ovkiru obilježavanja Svjetskog dana zdravlja da u svijetu više od 350 miliona stanovnika ima dijabetes i da su očekivanja da će se taj broj udvostručiti narednih 20 godina.

„Procijenjeno je da je u Crnoj Gori u 2014. godini bilo oko 50 hiljada osoba u stanju dijabetesa, odnosno svaki osmi građanin stariji od 20 godina je u stanju dijabetesa, a svaki 23. ima dijabetes, a to ne zna“, kazala je ona na skupu na temu „Ostanimo zdravi porazimo DB melitus“, održanom u okviru obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.

Jovanovski Dašić je poručila da građani treba da imaju razvijenu svijest o specifičnosti dijabetesa, ozbiljnosti današnje epidemiološke situacije i mogućnostima prevencije šećerne bolesti, kao i velikom značaju očuvanja zdravlja, poboljšanja zdravstvenog stanja i promovisanje zdravih stilova života, uz provjeru osnovnih zdravstvenih parametara.

„Trend brzog življenja ostavlja nam malo vremena da se posvetimo očuvanju zdravlja, a značaj prevencije, koja obuhvata zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine i izbjegavanje upotrebe duvana, može spriječiti ili odložiti pojavu dijabetesa tipa 2 i njenih komplikacija“, kazala je ona.

Prema riječima Jovanovski Dašić, dijabetes predstavlja hroničnu nezaraznu bolest, koja znatno opterećuje zdravlje stanovništva, nacionalni zdravstveni sistem i sistem zdravstvenog osiguranja.

Ministarstvo zdravlja, kako je rekla, donijelo je 2012. godine Nacionalnu strategiju zdravstvene zaštite lica sa šećernom bolešću“i na taj način naglasilo poremećaj regulacije glikemije, kao jedan od prioriteta nacionalnog zdravstvenog sistema.

„Ova strategija je integralni dio nacionalnog odgovora na hronične nezarazne bolesti, njihovu prevenciju i liječenje na svim nivoima. Dijabetes predstavlja jedan od prioriteta našeg zdravstvenog sistema, a cilj nam je unaprjeđenje zdravog načina života i prevencija ranih morbiditeta“, kazala je Jovanovski Dašić.

To je, dodala je, u skladu sa evropskom zdravstvenom politikom smanjenja obolijevanja od hroničnih nezaraznih bolesti.

„Ovom strategijom se promoviše načelo visokokvalitetne, pristupačne i primjenjive prevencije i liječenja oboljelih od dijabetesa, usmjerenih ka unaprjeđenju zdravstvenog sistema u pravcu odlaganja nastanka dijabetesa, kao i ka redukovanju komplikacija i prijevremene smrtnosti osoba u stanju dijabetesa“, rekla je Jovanovski Dašić.

Kako je kazala, ostvarenje tih ciljeva će se postići prvenstveno kroz kontinuirano unaprjeđivanje znanja i vještina u prevenciji koja obuhvata odlaganje, rano otkrivanje i uspješnu kontrolu glikemije osoba sa dijabetesom.

Dr Dragan Likić je rekao da je 61 odsto oboljelih od dijabetesa u kategoriji radno sposobnog stanovništva.

On je, pozivajući se na podatke iz zbirke registra šećerne bolesti, rekao da je bolest otkrivena kod 33.675 odraslih osoba u 2013. godini.

Likić je istakao da je u toj godine registrovano 20.7 oboljele djece do 14 godina na 100.000 stanovnika.

Kazao je da je 13.04 odsto novoboljele djece od dijabetesa tipa 1 imalo ketoacidozu ( komplikaciju šećerne bolesti) u trenutku postavljanja dijagnoze.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Crnu Goru Mina Brajović saopštila je da se na globalnom nivou dešava epidemija dijabetesa.

Ona je kazala da je u svijetu tokom 2012. godine 1.5 miliona ljudi izgubilo život u borbi sa dijabetesom, a da je povećan nivo šećera u krvi uzrokovao dodatnih 2.2 miliona smrtnih slučajeva.

Brajović je istakla da se uspostavilo da je dijabetes osmi po redu vodeći uzrok smrnosti, dok je kod žena peti po redu uzrok umiranja.

Bonus video: