Kraj "filma" dok ne uplate 200.000 eura

Lokalna uprava prethodnih mjeseci kuburi sa učestalim blokadama računa, a posljednja u nizu bila je od strane države zbog poreskog dugovanja. Taman što je započela isplatu januarske zarade zaposlenima u administraciji, uslijedila je nova blokada, zbog čega plate opet kasne
116 pregleda 0 komentar(a)
Cadmus Cinepless bioskop, Foto: Vuk Lajović
Cadmus Cinepless bioskop, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.03.2016. 19:22h

Kompanija Lovćen film blokirala je račun Opštine Budva na 200.000 eura, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza koje lokalna uprava ima prema gazdama Cadmus Cineplex bioskopa.

Ta informacija potvrđena je “Vijestima” iz lokalne vlasti.

Ugovorom Opštine i Lovćen filma, koji je aminovala Skupština opštine, predviđeno je da lokalna uprava godišnje subvencionira bioskop sa 199.000 eura.

Istim dokumentom, obavezali su se da Lovćen filmu besplatno daju oko 1.500 kvadrata poslovnog prostora i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u kompleksu TQ Plaza, na 20 godina.

Nakon toga, uslijedilo je i zaključenje aneksa ugovora, prema kome Opština za 2015. i 2016. mora isplatiti po 398.000 eura, odnosno subvencije za 19. i 20. godinu zakupa.

Ugovor Opštine i Lovćen filma u nekoliko navrata kritikovali su iz opozicione Demokratske Crne Gore, tražeći od gradonačelnika Srđe Popovića da raskidom ugovora spasi grad.

Iz kompanije su ponavljali da su ispoštovali sve ugovorene obaveze i izgradili najmoderniji bioskop u Crnoj Gori...

Lider budvanskih Demokrata Dragan Krapović pozvao je DPS vlast da dogovori nove uslove sa Lovćen filmom:

“Ako to ne možete ili ne smijete, onda barem raskinite aneks tog ugovora i sačuvajte 200.000 eura građanima Budve u ovoj godini. Više puta smo upozoravali i apelovali na nelegitimne vlasti u Budvi da pozovu predstavnike Lovćen filma i da se dogovore o redefinisanju odnosa kod zajedničkog ulaganja u bioskop u Budvi, a sada smo u situaciji da je Opštini blokiran račun od strane Lovćen filma”.

On je konstatovao da je tamošnji bioskop jedino mjesto gdje Budvani, osim karte, pića i kokica, plaćaju prostor, struju, smeće, reklamu, dio radnika, dio programa, parking i još 198.000 eura godišnje.

“To nije dovoljno, već se aneksom cifra duplira na skoro 400.000 godišnje. To nije normalno, to se mora promijeniti, moraju se redefinisati odnosi... Zanimljivo je da se posao oko bioskopa povezuje sa ljudima čije firme redovno blokiraju opštinski računi to po osnovu raznih usluga i ugovora iz domena turizma i kulture u Budvi”, zaključio je Krapović.

Lokalna uprava prethodnih mjeseci kuburi sa učestalim blokadama računa, a posljednja u nizu bila je od strane države zbog poreskog dugovanja. Taman što je započela isplatu januarske zarade zaposlenima u administraciji, uslijedila je nova blokada, zbog čega plate opet kasne.

“Sad tražite raskid aneksa ugovora, nećemo biti dio unutarpartijskog rata”

Iz Lovćen filma juče su konstatovali da je stalna namjera sadašnjeg rukovodstva Opštine da se satanizuje sve što je rađeno prije septembra 2015. i da se kriminalnim proglase svi poslovi koje je Budva realizovala prije dolaska novog rukovodstva.

“Tako je i u slučaju ugovora za bioskop. Lovćen film neće dozvoliti da bude uvučen u unutarpartijski rat lokalne vladajuće partije, iako se to delegira kao jedina tema svih sastanka. Sadašnja vlast lukavo prebacuje odgovornost za potpisivanje aneksa , iz razloga nepoštovanja statuta i drugih akata, na privatnu firmu Lovćen film, umjesto da ima hrabrost da stvari nazove pravim imenom i imenuje odgovorne za nepoštovanje opštinskih i zakonskih akta, ako takva odgovornost uopšte postoji”, navode iz firme.

Najavili su da će tražiti zaštitu od države.

“Kao kompanija koja se bavi kulturom, ne smijemo i nećemo dozvoliti da glavna tema buduće saradnje bude namjera da se bioskop zatvori i ukine kultura. Prebacivanje odgovornosti za nestručno i nesavjesno ponašanje svakako više nećemo dozvoliti”.

Govoreći o blokadi računa, iz Lovćen filma konstatovali su da je “čudno i skopčano sa prevarom ponašanje Opštine da se nijedna obaveza ne poštuje”.

“Raskid aneksa traži se nakon godinu i po dana, na dan kad su obaveze trebale da se izmire. Moramo naglasiti da je SO Budva usvojila i budžet kojim je predvidjela izmirenje obaveza ka bioskopu, pa postaje jasno da je namjera sasvim drugačija, i povezana sa otimanjem imovine investitora - najvećeg u kulturi naše zemlje u posljednjih 10 godina. Jeftino politikantstvo kojim se želi povezati blokada sa kašnjenjem plata, govori samo za sebe i ne pije više vodu ni kod najnaivnijih. Prebacivanje krivice na druge za nesposobnost da se izmire i najosnovnije obaveze prema zaposlenima je prešlo odavno u fazu sramote svih koji vode grad Budvu”, saopštili su juče iz Lovćen filma.

Bonus video: