Javna rasprava o klimatskim promjenama 25. marta

Centralna javna rasprava o Nacrtu strategije na klimatske promjene održaće se 25. marta u 10 časova u KIC-u “Budo Tomović”
1 komentar(a)
Podgorica, vrućina, ljeto, Foto: Luka Zeković
Podgorica, vrućina, ljeto, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.03.2016. 20:09h

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović stavio je na petnaestodnevnu javnu raspravu Nacrt strategije adaptacije na klimatske promjene glavnog grada u kome se navodi da je potrebno povećanje znanja o klimatskim promjenama.

U dokumentu se navodi da je potrebno i povećanje nivoa političkog interesa u smislu opredjeljenja za sprovođenje mjera adaptacije, odnosno, prilagođavanja u prirodnim ili ljudskim sistemima kao odgovor na uočene ili očekivane klimatske promjene ili njihov uticaj.

Valja napomenuti da je 16. februara ove godine zabilježen temperaturni rekord, tada je u Podgorici, Baru i Ulcinju temperatura dostizala 27. podiok Cellzijusa. Prošlog ljeta temperatura na podgoričkim ulicama bila je više dana iznad 40 Celzijusa, što su zabilježili mediji i društvene mreže.

U Nacrtu je objašnjeno da je prepoznata i potreba promovisanja pitanja klimatskih promjena i definisanja mehanizma komunikacije i animiranje građana za uključivanje u implementaciju Akcionog plana.

“Može se predvidjeti da će iznalaženje najprihvatljivijeg modela finansiranja predviđenih mjera predstavljati jednu od najtežih prepreka u procesu realizacije Akcionog plana. Poseban izazov je pristupanje inicijativi EU Mayor adapt i ispunjenje njenih zahtjeva, čime bi se Podgorica uključila u evropsku 'porodicu otpornih i održivih gradova' “, piše u dokumentu. Centralna javna rasprava održaće se 25. marta u 10 časova u KIC-u “Budo Tomović”.

Bonus video: