Glavni grad daje zemlju da poništi dugove

U dokumentu se navodi da privredno društvo „Parking servis“ , čiji je osnivač Glavni grad, ima dugovanja po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja u iznosu od 531.188,60 eura
95 pregleda 4 komentar(a)
zgrada, Stari aerodrom, Foto: Luka Zeković
zgrada, Stari aerodrom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.03.2016. 16:45h

Glavni grad će, radi izmirenja dugova za poreze i doprinose „Parking servisa“ i fudbalskog kluba „Budućnost“, Ministarstvu finansija, uz naknadu, prenijeti pravo raspolaganja nad zemljištem od 5.706 kvadrata u zahvatu DUP-a „Konik - Stari aerodrom III“ - izmjene i dopune.

„ ...Predlaže se Skupštini Glavnog grada da, po hitnom postupku, donese odluku o prenosu prava raspolaganja na nepokretnosti Vladi Crne Gore... jer se njenim donošenjem obezbjeđuje izmirenje poreza i doprinosa za navedena privredna društva i na taj način izbjegava obračunavanje kamata na dospjela potraživanja, što bi prouzrokovalo dodatne troškove za Glavni grad”, navodi se u obrazloženju odluke.

U dokumentu, o kome će se Skupština izjasniti na sjednici 11. marta, navodi se da urbanističku parcelu od 5.706 kvadrata, čini katastarska parcela broj 7893/60, na kojoj je planirana izgradnja stambeno poslovnog objekta, u osnovi površine 1.712 kvadrata, maksimalne spratnosti pet etaža i bruto građevinske površine 7.703 kvadrata.

„Vrijednost predmetnog građevinskog zemljišta iznosi 1.255.320 eura, prema izvještaju Direkcije za imovinu Glavnog grada, od 1. marta 2016. godine“, piše u predlogu odluke.

U dokumentu se navodi da privredno društvo „Parking servis“ , čiji je osnivač Glavni grad, ima dugovanja po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja u iznosu od 531.188,60 eura zaključno sa isplatom zarada za mart 2016. godine. Takođe, i FK „Budućnost“, čiji je Glavni grad većinski vlasnik, zaključno sa isplatom zarada za mart 2016. godine duguje 696.650,00 eura, po osnovu poreza i doprinosa na zarade uposlenih i drugim osnovima.

Glavni grad je, kako je objašnjeno, o dugovanjima obavijestila Poreska uprava 28. januara 2016. godine i tražila „predlog dinamike izmirenja navedenih obaveza i dostava odgovarajućeg sredstva obezbjeđenja plaćanja“. Iz tog razloga je, kako je objašnjeno, predloženo da Glavni grad, uz naknadu, prenese pravo raspolaganja Vladi nad pomenutim zemljištem.

„Sredstva po osnovu naknade za predmetno građevinsko zemljište, usmjeravaju se za izmirenje obaveza po osnovu poreza i doprinosa „Parking servis“ i FK „Budućnost“, koja iznose 1.227.838,60 eura. Međusobni odnosi koji nastanu po osnovu razlike u vrijednosti međusobnih potraživanja regulisaće se naknadno“, navodi se u dokumentu.

Bonus video: