Žene u Crnoj Gori u prosjeku rade tri i po sata duže od muškaraca dnevno

Sistem UN u Crnoj Gori poziva sve generacije da prava žena u Crnoj Gori ne uzimaju zdravo za gotovo, već da poštuju žensku istoriju i njihova postignuća, i da zahtijevaju rodnu ravnopravnost kao osnovni preduslov za bolju budućnost. U tom duhu, srećan 8. mart svima u Crnoj Gori
50 pregleda 0 komentar(a)
Ples protiv nasilja, Foto: Luka Zeković
Ples protiv nasilja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2016. 11:40h

Na Međunarodni dan žena, Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori poziva na usaglašene i ujedinjene napore svih u cilju otklanjanja rodne diskriminacije.

Danas, u eri ciljeva održivog razvoja, mi u sistemu UN nemamo nikakve sumnje da ključni aspekt održivog razvoja leži u osnaživanju žena i rodne ravnopravnosti. Rodne uloge muškaraca i žena u Crnoj Gori i dalje ograničavaju žene u ostvarivanju njihovih prava i dostizanju punog potencijala u privatnom i javnom životu.

Žene u Crnoj Gori u prosjeku rade tri i po sata duže od muškaraca dnevno uzimajući u obzir njihovu ulogu brige o porodici. Takođe, najnoviji podaci ukazuju nam da svaka treća žena u Crnoj Gori, tokom života, biva izložena nekoj vrsti nasilja, a odnos novorođenih dječaka i djevojčica, u korist dječaka (109 dječaka naprema 100 novorođenih djevojčica), još snažnije ukazuje na rasprostranjene tradicionalne diskriminatorne prakse.

Puni potencijali doprinosa žena u ekonomiji takođe nisu u potpunosti ostvareni. Manje od 10% kompanija je u vlasništvu žena, žene zarađuju skoro 20% manje od muškaraca za istu vrstu poslova, a uzimajući u obzir dohodak iz svih izvora muškarci zarađuju čak 85 odsto više nego žene. Takođe, žene su u značajno manjoj mjeri prisutne na rukovodećim pozicijama.

“Ulaganje u sistem socijalne zaštite i unapređenje sistema podrške za postizanje rodne ravnopravnosti, samo su neke od efikasnih mera za poboljšanje učešća žena na tržištu rada i jačanje ekonomskog razvoja", rekla je Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.

Ove godine, u Crnoj Gori slavimo 70. godišnjicu od kada su žene stekle pravo glasa. Iako sedam decenija predstavlja dug period u kontekstu razvoja, napredak koji je do sada postignut na planu učešća žena u politici pokazuje koliko je vremena neophodno da bi se ostvarile konkretne promjene nabolje. Crna Gora danas ima najveći broj žena u političkom životu u svojoj istoriji, ali samo 18% poslaničkih mjesta u Skupštini pripada ženama, samo jedna žena je gradonačelnica, a samo četiri žene ministarke.

"Sprovođenje kvota za žene u okviru Izbornog zakona bio bi veliki korak naprijed u učešću žena u politici, skoro sedam decenija nakon što su stekle svoja osnovna politička prava. Ovo se može postići obezbjeđivanjem bar 30% učešća žena u politici i nominovanjem bar jedne žene na svakih tri kandidata na izbornim listama", istakla je Mekluni.

Sistem UN u Crnoj Gori poziva sve generacije da prava žena u Crnoj Gori ne uzimaju zdravo za gotovo, već da poštuju žensku istoriju i njihova postignuća, i da zahtijevaju rodnu ravnopravnost kao osnovni preduslov za bolju budućnost. U tom duhu, srećan 8. mart svima u Crnoj Gori.

Bonus video: