Pola vijeka u braku: Dragomir i Vinka proslavili zlatnu svadbu

"Meni se Vinka odmah dopala, mlada i lijepa, i ja sam je pitao: Bi li se ti udala, djevojko'? Ona se malo postidje, pa reče - 'hoću'"
251 pregleda 14 komentar(a)
Dragomir Andrić, Vinka Andrić, Foto: Jadranka Ćetković
Dragomir Andrić, Vinka Andrić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 07.03.2016. 06:49h

Pola vijeka braka proslavili su juče Dragomir (76) i Vinka (67) Andrić iz ravnoriječkog zaseoka Pobrnjica, kod Bijelog Polja.

Godišnjice se prvi, dan ranije, sjetio Dragomir, ali tek nakon što se prisjetio da je tog dana rođendan njihove srednje kćerke Ljubinke.

Međutim, Ljubinka i braća Anđelko i Veselin i petoro unučadi nisu zaboravili na važan datum, već su tajno organizovali proslavu zlatne svadbe. Nenavikli na torte, šampanjac, roštilj prigodne poklone... skromni supružnici su se zgledali u čudu, pitajući se šta ih je snašlo, a od radosti se otela i pokoja suza.

“Ovako, bogomi, nije bilo ni na našoj svadbi”, kaže Vinka.

Dragomir priču o suživotu počinje riječima: “Nikad ni grke riječi”.

Andrići su se uzeli 1966. godine, na jučerašnji dan.

“Riješio sam da tražim djevojku, a Vinku sam upoznao preko njene tetke, koja se hvalila kako ima dobru djevojku za udaju. Organizovali smo sastanak u gradu, sjeli i tadašnji hotel 'Radović' i popili piće, a potom sa tetkom prošetali ulicom. Meni se Vinka odmah dopala, mlada i lijepa, i ja sam je odmah pitao: 'Bi li se ti udala, djevojko'? Ona se malo postidje, pa reče - hoću'“, priča Dragomir.

Kaže da je tada dao “prsten“, odnosno 5.000 tadašnjih dinara, jer je u to vrijeme bio običaj da se daruje novac za prsten.

Znao sam da živi sa babom na selu, da je kćer sada pokojnog Mašana Rutovića i da je iz dobre kuće, prisjeća se on.

Tako je sa upoznavanjem pala i vjeridba.

“Kada je kod njenog oca otišao moj brat, sada pokojni Martin, Mašan nije htio ni da čuje, ljutio se i nije dao djevojku jer je želio da je zaposli. Međutim, Vinka se ocu nije 'pohvalila' da je uzela prsten, pa kad je to saznao poručio je prijatelju da dođe ponovo da se dogovore, ne želeći da mu dijete ode bez blagoslova. Pet, šest ljudi sjedne i s druge strane i eto ti svadbe“, priča Dragomir.

Vinka kaže da su sedam godina živjeli u zajednici sa svekrvom i četvoricom braće i njihovim suprugama i djecom.

“Ne samo da sam živjela u miru sa suprugom, nego za ovih 50 godina nikada se nisam posvađala ni sa jednom jetrvom, a ni one međusobno. I dan-danas živimo kao sestre“, kaže Vinka.

Otkrivajući recept za dug brak, Vinka kaže da je potrebno strpljenje, tolerancija, poštovanje i ljubav i da te stvari ne idu jedna bez druge.

“Treba mnogo odricanja i popuštanja, ali sve to prođe“.

Bonus video: