U Luku Kotor stiže 480 kruzera i preko 1.500 jahti

"Luka Kotor je primjer kako i firma u državnom vlasništvu, može veoma uspješno raditi na najprobirljivijem međunarodnom tržištu kakva je izuzetno dinamična svjetska kruzing-industrija"
112 pregleda 0 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.03.2016. 15:24h

Luka Kotor ove će godine raditi sa maksimumom svojih kapaciteta i imaće rekordnu poslovnu godinu, poručio je direktor kompanije "Luka Kotor" a.d. Vasilije Kusovac.

Govoreći na otvaranju izložbe dokumentarnih i umjetničkih fotografija pod nazivom „Luka Kotor objektivom reportera”, a koja je sinoć, povodom zvaničlnog početka glavne kruzing-sezone, otvorena u galeriji soilidarnosti u Kotoru, Kusovac je kazao da će do kraja godine, luka podno zidina Starog grada primiti čak 480 većih i manjih brodova na kružnim putovanjima, te oko 1.500 jahti, a očekuje se promet veći od pola miliona putnika.

"Tako nešto bilo je samo san prije desetak godina kada je Luka Kotor počela ozbiljine razvijati kruzing usluge i kada smo godišnje imali oko 50 hiljada putnika. Takav rast prometa i rezultati koje očekujemo ove sezone su privilegija nesamo za nas i grad Kotor, već za čitavu Crnu Goru koja je uspjela da se pozicionira kao jedan od nezaobilaznih destinacija za kruzere na Mediteranu", kazao je Kusovac, dodajući da je “Luka Kotor” a.d. primjer kako i firma u državnom vlasništvu, može veoma uspješno raditi na najprobirljivijem međunarodnom tržištu kakva je izuzetno dinamična svjetska kruzing-industrija.

Osvrćući se na izložene fotografije među kojima su i one gdje se u istom kadru vide tradicionalne bokeljske drvene barke stare i po 100-tinjak godina i najnovija dostignuća moderne brodogradnje poput italijanskog mega-kruzera “MSC Divina” od 140 hiljada bruto tona, Kusovac je naglasio da je u nalaženju pravog balansa između te dvije krajnosti, recept za uspješno i održivo pozicioniranje Boke Kotorske kao nautičko-turističke destinacije.

"Ta dva modela plovila dijele vjekovi i na nama je da nađemo balans. U tome je tajna uspjeha Boke kao destinacije, da nađemo pravcu ravnotežu i ne napravimo greške koje su neke destinacije u svijetu već napravile, dovevši previše mega-kruzara dugih preko 300 metara, svaki sa po 3-4 hiljade putnika, a da u tome nestane ono što je izvorno i zbog čega se u Boku zapravo i dolazi. Upravo ovaj prirodni i kulturni ambijent, ovaj kamen i ove drvene barke kod nas i dovode kruzere, a ti “ploveći hoteli” danas su primarno sredstvo modernog turiste da za deset dana krstarenja, vidi sedam najljepših destinacija na Mediteranu od kojih su jedna Boka i Kotor", rekao je Kusovac, dodajući da država ne bi smjela iz svojih ruku ispustiti sjajan resurs kakav je kotorska luka.

Bonus video: