Ljekari pisali Vujanoviću: Ne potpisujte zakon, degradira našu profesiju

„Prema odredbama tog Zakona, doktori medicine su koeficijentima kojima se mjere zarade, svedeni na nivo koji degradira i njihova znanja, i zvanja, što se, u krajnjem slučaju, najdirektnije odnosi na njihova mjesečna primanja, samim tim i na kvalitet usluga koje se pružaju zdravstvenim osiguranicama“, naveli su u pismu doktori Hirurške klinike
53 pregleda 9 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Jadranka Ćetković
Filip Vujanović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.03.2016. 10:30h

Ljekari Hirurške klinike Kliničkog Centra Crne Gore zatražili su od predsjednika, Filipa Vujanovića da ne potpiše Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, navodeći da su njegovim odredbama doktori svedeni na nivo koji degradira tu profesiju.

„Slobodni smo da od Vas zahtijevamo da ne date saglasnost na zakon o zaradama, već da ga vratite na dopunu, računajući da je dopuna zakona prilika da se naše opravdane primjedbe i predlozi uzmu u obzir“, navodi se u pismu 22 ljekara te klinike koje je upućeno Vujanoviću.

Oni su podsjetili da su, uoči usvajanja Zakona, dostavili Skupštini precizno definisane primjedbe i predloge.

Iz Hirurške klinike ukazali su da se koeficijenti koji definišu stepen njihove stručne spreme kreću se od 6,20 do 8,80 za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Oni su objasnili da se ti koeficijenti nalaze u donjoj četvrtini skale koeficijenata za zarade u javnom sektoru.

„Prema odredbama tog Zakona, doktori medicine su koeficijentima kojima se mjere zarade, svedeni na nivo koji degradira i njihova znanja, i zvanja, što se, u krajnjem slučaju, najdirektnije odnosi na njihova mjesečna primanja, samim tim i na kvalitet usluga koje se pružaju zdravstvenim osiguranicama“, naveli su u pismu doktori Hirurške klinike.

Oni su dodali da su rijetke profesije za čiju je stručnu kvalifikaciju neophodno i do 14 akademskih godina, pri čemu se zvanje specijaliste i subspecijaliste obavezno stiče van Crne Gore.

Prema njihovim riječima, složenost posla, odgovornost i operativni rizik su kategorije koje moraju biti analizirane kako bi se izvršila realna nivelacija koeficijenata u javnom sektoru.

Iz Hirurške klinike kazali su da dobro razumiju da je zvanje koje su odabrali njihov lični izbor i želja i dodali da je mnogo truda trebalo da postignu to što su postigli.

„Dajemo od sebe maksimum bez obzira na uslove u kojima radimo i zarade koje trenutno imamo. To nas ni u jednom momentu nije pokolebalo, niti demoralisalo – radimo i dalje kako smo navikli, ali red je da se naš rad na pravi način vrijednuje“, poručili su oni, dodajući da sve ima svoje granice.

Iz Hirurške klinike rekli su da ignorisanje njihovih opravdanih zahtjeva od skoro svih nadležnih subjekata u njima izaziva revolt i razočarenje.

„Među njima je i Sindikat zdravstvenih radnika na čijem se čelu nalazi doktor Vladimir Pavićević koji ne zastupa interese 950 doktora medicine koji su se peticijom već obraćali ministru zdravlja“, naveli su oni.

Bonus video: