Mrkaić jedan od najznačajnijih utemeljivača programa za obrazovanje učitelja

Istakao je da je Mrkaić važio za profesora od poštovanja i ugleda, da je kao nadaren predavač uvažavao svoje studente, bio savjestan, vrijedan i darovit prosvjetni radnik, ličnost sa puno duha i znanja
140 pregleda 1 komentar(a)
Blagota Mrkaić, Foto: Svetlana Mandić
Blagota Mrkaić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.02.2016. 13:20h

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću održana je komemorativna sjednica povodom smrti prof. dr Blagote Mrkaića, koji je preminuo prošle sedmice. Mrkaić je diplomirao je Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Skoplju, a magistrirao je i doktorirao iz oblasti književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je kao nastavnik i profesor u osnovnoj školi, zatim u srednjoj, a od 1989. godina zasniva radni odnos na Univerzitetu Crne Gore. Objavio je devet knjiga, sedam samostalnih i dvije u koautorstvu, više od 40 članaka i rasprava, pet naučnih studija, učestvovao u više zajedničkih naučnih projekata. Dobitnik je više društvenih priznanja, među kojima i Orden rada sa srebrnim vijencem.

Doc. dr Veselin Mićanović je kazao da je Mrkaić jedan od najznačajnijih utemeljivača studijskog programa za obrazovanje učitelja.

“U svom dugogodišnjem radu na Filozofskom fakultetu nekoliko puta je biran za rukovodioca Studijskog programa za obrazovanje učitelja, a obavljao je, kao redovni profesor, i dužnost prodekana za nauku i usavršavanje”, kazao je Mićanović.

Prof. dr Dragan Koprivica je kazao da je Blagota Mrkaić “živeći svoj dostojanstveni život poput likova iz pjesme Lesa Ivanovića, koji tiho traju u vremenu, živio u duhu svoga imena, koje ga je nadahnulo“.

„Blagota Mrkaić je bio i ostao onaj naš dobro znani kolega i prijatelj, blagorodan, dobre namjere, u svom pozivu profesora nalazeći intelektualni sklad, smisao duhovnog postojanja“, kazao je Koprivica.

Istakao je da je Mrkaić važio za profesora od poštovanja i ugleda, da je kao nadaren predavač uvažavao svoje studente, bio savjestan, vrijedan i darovit prosvjetni radnik, ličnost sa puno duha i znanja.

„Upućujući ti na ovom komemorativnom skupu, među tvojim kolegama, prijateljima, poštovaocima, i tvojim najbližima, riječi visokog poštovanja, poručujemo ti da ostaješ u našim sjećanjima i srcima kao čovjek, profesor i kolega, čijim sjenima se i danas klanjamo ovdje, na ovoj visokoj instituciji, na kojoj si proveo najplodnije godine svog radnog vijeka, svog profesorskog poziva“, poručio je Koprivica.

Bonus video: