"ŽRTVAMA PRIZNATI STATUS CIVILNIH ŽRTAVA RATA"

CGO: Minimalni napori nadležnih institucija u procesu zadovoljenja pravde za žrtve zločina u Štrpcima

"Praksa dosadašnjeg vođenja postupaka za ratne zločine pred crnogorskim pravosuđem je pokazala ozbiljan nedostatak sposobnosti ovih organa da istraže, utvrde činjenično stanje i donesu adekvatne presude za počinjene ratne zločine", kazala je Milaš
60 pregleda 0 komentar(a)
Štrpci, Foto: Vijesti
Štrpci, Foto: Vijesti
Ažurirano: 27.02.2016. 13:51h

Povodom 23 godine od zločina u Štrpcima, Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća na dužnost institucija sistema, svih postjugoslovenskih država, da žrtvama ovog zločina priznaju status civilnih žrtava rata, kako bi se na taj način makar minimalno uvažio dignitet žrtava.

"Ni nakon više od dvije decenije nije utvrđena puna odgovornost za otmicu i ubistvo 19 civila u mjestu Štrpci, od kojih je osam državljana Crne Gore, jer se krivični postupak odvija neprimjereno sporo, a nadležne institucije ni do danas nijesu pronašle posmrtne ostatke svih stradalih u ovom zločinu", kazala je saradnica na programima u CGO-u i portparolka Koalicije za REKOM u Crnoj Gori Tamara Milaš.

Tužilaštvo BiH je sredinom aprila 2015. optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića, te Miću Jovičića zbog otmice 20 putnika iz voza 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar 27. februara 1993. u mjestu Štrpci (opština Rudo). Desetorica optuženih su uhapšeni krajem prošle 2014. u zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, a kasnije su pušteni uz mjere zabrane. U Srbiji je zbog zločina počinjenog u Štrpcima uhapšeno pet osoba, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta 2015. Do sada je za zločin u Štrpcima osuđen samo Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora, u sudskom postupku vođenom pred Višim sudom u Bijelom Polju, gdje je utvrđeno da je zločin planiran i da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, predvođena Milanom Lukićem, u poslijepodnevnim časovima 27. februara 1993. zaustavila voz koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar. Nakon legitimisanja putnika, iz voza su izveli 18 Muslimana i jednog Hrvata koje su potom sproveli do sela Prelovo. U sali lokalne osnovne škole su ih pretresli, opljačkali i pretukli, a zatim i likvidirali. Ranisavljević je pušten iz zatvora 2011. nakon što je izdržao kaznu, dok je Milan Lukić, koji je komandovao grupom otmičara, pred sudom u Hagu 2009. osuđen zbog zločina nad muslimanskim civilima u Višegradu tokom rata u BiH, a za zločin u Štrpcima mu nikada nije suđeno.

"Praksa dosadašnjeg vođenja postupaka za ratne zločine pred crnogorskim pravosuđem je pokazala ozbiljan nedostatak sposobnosti ovih organa da istraže, utvrde činjenično stanje i donesu adekvatne presude za počinjene ratne zločine. Glavni specijalni tužilac ima obavezu da promijeni takvo stanje i javnost obavijesti o tome što je preduzeo ili namjerava da se preduzme. Na to ga obavezuju i sve izraženije kritike od strane međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i udruženja porodica stradalih, nestalih, ubijenih i kidnapovanih tokom ratova 90tih godina koje ukazuju na izostanak rezultata u borbi protiv nekažnjivosti za ratne zločine, a samim tim i pravde za žrtve. Dužnost svih nas je da doprinosimo uspostavljanju tranzicione pravde i vraćanju dostojanstva svim nevinim žrtvama, ali i generacijama koje tek dolaze. CGO će, samostalno ili kao referentna organizacija Koalicije za REKOM, nastaviti da sprovodi aktivnosti sa ciljem uspostavljanja kulture sjećanja, kako ratne strahote i žrtve ratnih zločina ne bi bile zaboravljene, a ujedno će insistirati da nadležni izvedu pred lice pravde odgovorne za počinjene zločine", kazala je Milaš.

Žrtve zločina u Štrpcima su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifet Husović, Sead Đečević, Ismet Babačić, Halil Zupčević, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memetović, Favzija Zeković, Nijazim Kajević, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Jusuf Rastoder, Zvezdan Zuličić i Tomo Buzov.

Mešihat Islamske Zajednice u Crnoj Gori: Nadležni da rasvijetle zločin u Štrpcima

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori poziva nadležne da se zločin u Štrpcima konačno i u potpunosti rasvijetli.

"Danas se navršava 23 godine od zločina u Štrpcima, kada je 19 putnika, državljana Crne Gore, izvedeno iz voza i pobijeno samo zbog svog muslimanskog imena. Podsjećamo da okolnosti pod kojima se desio ovaj stravičan zločin ni do danas nijesu rasvijetljene. Nalogodavci i počinioci još uvjek nijesu suočeni s pravdom, a posmrtni ostaci većine žrtava nijesu pronađeni. Islamska zajednica ne prihvata epilog kojim se ovaj zločin mjeri sa 15 godina izrečene kazne jednom od počinilaca. Ponavljamo poziv nadležnima da se ovaj zločin konačno i u potpunosti rasvijetli te da se svi vinovnici izvedu pred lice pravde. Molimo Allaha da stradalim šehidima podari dženet a njihovim porodicama sabur u bolu koji ne jenjava", navodi se u saopštenju.

Jasavić položila vijenac na Pobrežju povodom 23 godine od zločina u Štrpcima

Zamjenica predsjednika Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić i predstavnici Foruma mladih, Jovan Radović i Jelena Milićević, povodom 23 godine od zločina u Štrpcima, položili su vijenac na Spomen obilježje Pobrežje.

Danas se navršava 23 godine od zločina u Štrpcima,  kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, na željezničkoj stanici, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar izveli i kasnije ubili najmanje 19 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Jasavić je kazala da zločini ne zastarjevaju i da pravda mora biti dostižna.

"Naša sjećanja i poštovanje prema žrtvama u Štrpcima je jasna poruka počiniocima ovog zločina da nećemo dozvoliti da takva prošlost bude naša sadašnjost niti naša budućnost. Važno je da se kao društvo suočimo sa prošlošću radi budućnosti", istakla je Jasavić.

Ona je rekla i da očekuje da svi odgovorni za ovaj zložin konačno budu izvedeni pred lice pravde.

Obilježavanje godišnjice obaveza prema žrtvama

Obilježavanje godišnjice zločina u Štrpcima obaveza je prema onima koji su toga dana postali žrtve, saopštio je predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka, Husein Tuzović.

Iz putničkog voza Lovćen koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar, 27. februara 1993. godine u stanici Štrpci oteto je, odvedeno u pravcu Višegrada i ubijeno 20 putnika. Identitet jednog od njih nikada nije utvrđen.

Delegacije Foruma, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata i Islamske zajednice položili su danas povodom godšinjice zločina, cvijeće na Spomen obilježje civilnim žrtvama rata na prostorima bivše SFRJ od 1991-2001. godina, u Spomen parku na Pobrežju.

"Tradicionalna obilježavanja su naša obaveza prema onima loji su tog kobnog dana bili žrtve pripremljenog zločina", rekao je Tuzović.

On je rekao da je od otmičara pred sud samo izveden Nebojša Ranisavljević koji je osuđen na 15 godina. 

"Ne ponovilo se piše na spomeniku, a mi dodajemo i ne zaboravilo se", kazao je Tuzović.

On je naveo da su do sada su pronađena tijela ubijenih u jezeru Perućac 2009 i 2010 Halila Zupančića, Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine.

Preporučujemo za Vas