Nova pravila na Božaju: "Čekamo sa praznim kamionima, stvaraju se kolone"

Iz policije tvrde da su gužve na albanskoj strani
75 pregleda 14 komentar(a)
Božaj, Foto: Čitalac "Vijesti"
Božaj, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 26.02.2016. 19:34h

Dio autoprevoznika optužio je juče policiju da neodgovornim ponašanjem prave gužve i kilometarske kolone na graničnom prelazu Božaj, jer odjednom zahtijevaju da i prazni kamioni čekaju u redu.

Više njih juče je kontaktiralo redakciju “Vijesti”, tvrdeći da je policija prije par dana iznenada izmjenila pravila.

Iz Uprave policije nezvanično je objašnjeno da kamiondžije čekaju zbog povećanog prometa na tom prelazu, i da prioritet imaju putnička vozila i autobusi.

“Prazna vozila uvijek su imala prednost i prolazila granicu dok su kolege koji imaju utovar čekale da završe proceduru. Odjednom su to promjenili i objasnili nam da je takvo naređenje načelnika. Sada čekamo satima, čak nam ne dozvoljavaju da prođemo i kada nema malih vozila, već nas vraćaju”, kazao je jedan od prevoznika Slavko Bošković.

Pojasnio je da su zbog takve odluke policije na gubitku.

“Čekamo da carinici na sumnjivim, utovarenim kamionima ili vozilima koje izdvoje završe detaljan pregled. Zbog toga kasne kolege koje krenu na utovar kasne. Albanska policija je veoma korektna, ali naša pravi kolone i po tri kilometra. Čitavu Evropu sam prošao, ovo nema nigdje”, kazao je on.

Iz UP tvrde da je ta priča preuveličana.

“Zagušenje je na albanskoj strani, jer oni imaju tri trake, a mi četiri. Nijedan šleper ne može čekati duže od sat, osim ako nije procjena da se uradi detaljna kontrola, ali to ne zavisi od nas nego od carinika. Radimo najbrže što možemo, ali moraju se uraditi dodatne trake na albanskoj strani, zbog ečega je i postignut dogovor sa kolegama iz Albanije dogovorili da ako se stvori gužva prioritet imaju mala vozila i autobusi. Kamioni moraju malo da sačekaju”, pojasnili su iz policije.

Oni tvrde da je takav dogovor postignut na zahtjev albanske policije, zbog povećanog prometa.

Bonus video: