Republika Zabjelo spašava svoj klub

“Moćnici izgleda mjerkaju prostor na kojem se trenutno nalazi stadion 'Zabjela', da na njemu sagrade neki blok zgrada”
445 pregleda 22 komentar(a)
FK Zabjelo, navijači, Foto: Privatna arhiva
FK Zabjelo, navijači, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.02.2016. 07:08h

Navijači FK „Zabjelo” pokrenuli su veliku akciju prikupljanja novca, kako bi spriječili gašenje tog kluba koji postoji od 1963. godine.

Kutije za sakupljanje novca postavljene su u lokalima u tom naselju, a za nedjelju u podne je planiran “Protest spasa - gase nam Zabjelo, gase nam ime”, koji će biti u dvorištu Osnovne škole „Vuka Karadžić”.

Fudbalski klub “Zabjelo” osnovan je prvog aprila 1963. godine, a prije toga utakmice su se igrale upravo na mjestu gdje je danas Osnovna škola “Vuk Karadžić”.

“Nećemo dozvoliti da klub koji postoji odavno i koji vole svi na Zabjelu bude ugašen. Cilj nam je da prikupimo što više novca, kako bi se između ostalog renovirale prostorije i igrači imali normalne uslove”, kazao je navijač Dražen Milić.

FK „Zabjelo” je kako se ističe u proglasu navijača pred gašenjem, a kako su „Vijestima” objasnili isključena je struja, prijeti da bude i voda, fudbaleri nemaju lopte za trening.

“To je sramota šta se dešava klubu za koji su nastupali mnogi i koji je iznjedrio mnoge legende ovog grada. Koliko vidim svi su se angažovali da se pomogne, vjerujem da će biti i efekta”, kazao je Saša Ćetković.

Predsjednik Skupštine kluba Zoran Popivoda potvrdio je „Vijestima” da je loše stanje, ali da je akcija navijača već dala rezultata, odnosno da je prikupljen novac.

“To je za svaku pohvalu i iskreno se nadam da će klub nastaviti normalno da funkcioniše. Sve ide ka tome, na putu smo da obezbijedimo novac da bi igrači mogli nesmetano da se posvete sezoni”, kazao je Popivoda.

On je potvrdio da je isključena struja, ali da će to biti riješeno, kao i snabdijevanje vodom.

“Iduće sedmice treba da se okupimo, uprava kluba, da vidimo šta su nam sljedeći koraci”, kazao je Popivoda.

U proglasu navijači su pozvali sve Podgoričane, ljubitelje sporta, roditelje, političare, novinare, medije, ostale navijačke grupe, da se u nedjelju okupe u dvorištu Osnovne škole „Vuk Karadžić” na Zabjelu.

“Moraju imati na umu da sve ovo što se dešava Zabjelu, sjutra može da se desi i njima, i da svi zajednički treba da pošaljemo poruku ljudima koji su osilili, i koji izgleda mjerkaju prostor na kojem se trenutno nalazi stadion Zabjela, da na njemu sagrade neki blok zgrada, da im ovoga puta neće proći! Jer su danas udarili na Zabjelo, a ne znaju kakvu će dočekati odbranu od nas, već će dobiti kontranapad. Zabjelo ne dirajte, halapljivi stvorovi!”, istakli su navijači.

Igrali fudbal za metar čokolade

Kada su Zabjelčani igrali na terenu gdje se sada nalazi OŠ “Vuk Karadžić”, što je bila inicijalna kapisla za osnivanje kluba, na terenu su bili su “stari” protiv “mladih”.

Za takozvane „mlade” nastupali su muškarci sa Zabjela od 16 do 20 godina, a za „stare” stariji od 20 godina.

“Ekipa koja bi pobijedila za nagradu je dobijala metar čokolade. Za Zabjelčane je to bila prava fešta gledati taj meč koji je okupljao oko hiljadu gledalaca.

Poslije nekoliko odigranih partija 1963. godine ispod tada poznate murve, poznati Zabjelčani Dajo Đurišić, Ljubo Marjanović, Danilo Đurović, Slobodan Lazović, Vojo Bojanić, Džavid Đurđević, Baja Đurišić i Bato Radusinović su sklopili dogovor da osnuju fudbalski klub Zabjelo”, navodi se na sajtu kluba. Ekipa Zabjela 1972. godine, bila je prva sa ovih prostora koja je gostovala uniformisana u odijelima sa grbom, u Italiji na turniru.

Bonus video: