Nakon tekstova u "Vijestima" ugasili fejsbuk stranicu i skinuli reklame

Jovanović je urednik “Barskog portala”, novinar “IN4S” i predsjednik Udruženja raseljenih Srba i Crnogoraca sa Kosova. On je nedavno uhapšen u Smederevu zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina ljudima
17477 pregleda 14 komentar(a)
Ne vole reklame, Foto: Screenshot
Ne vole reklame, Foto: Screenshot
Ažurirano: 04.01.2019. 08:40h

Humanitarno društvo “Ruka ruci”, koje oboljelima od najtežih bolesti kao “lijek” prodaje vodu sa petrolejom, nije registrovano u Crnoj Gori.

Podataka o tom “humanitarnom društvu” iz Sutomora nema u državnom registru nevladinih oragnizacija, a nijesu registrovani ni kao privredno društvo. I njihova fejsbuk stranica, preko koje su oboljelima od raka prodavali “lijek” ugašena je nakon što su “Vijesti” objavile istraživanje o štetnosti “ljekovite vode” koju čelnica te organizacije Bojana Jovanović i njeni saradnici nude za 100 eura. Jovanovićeva ni nakon objavljenih tekstova nije odgovorila na pitanja novinara “Vijesti” među kojima je i pitanje da li je “vozač” kojem, kako tvrde, plaćaju usluge prevoza do Borizana, njen suprug Milenko Miško Jovanović.

Jovanović je urednik “Barskog portala”, novinar “IN4S” i predsjednik Udruženja raseljenih Srba i Crnogoraca sa Kosova. On je nedavno uhapšen u Smederevu zbog sumnje da je počinio krivično djelo trgovina ljudima.

Srpski istražitelji sumnjiče ga da je za novac posredovao u sklapanju ugovorenih brakova Albanki sa Kosova sa muškarcima u Srbiji.

Jovanović je jedan od aktera snimka napravljenog na izvoru Borizani u albanskom selu Kruju, sa kog HD “Ruka ruci” navodno toči vodu, koju za po 100 eura za pet litara prodaje oboljelima od raka.

Iako tvrde da prodaju “lijek” analiza Instituta za javno zdravlje, rađena na zahtjev redakcije “Vijesti” pokazala je da u vodi koju to HD prodaje postoje fekalne bakterije, da nije za ljudsku upotrebu i da je petrolej dodat.

Iz IZJ objašnjavaju da petrolej u vodi u prirodnom obliku ne postoji.

Jedan od snimaka koji je sa naloga “Barski portal” objavljen na Youtubu, prikazuje Jovanovića kako na izvoru snima mještane tvrdeći da “su to momci koji ih reketiraju”.

Ekipa “Vijesti”, koja je tokom istraživanja posjetila izvor u Borizanima od mještana je dobila odgovor da vodu niko ne naplaćuje.

“Nabavljanje” vode reklamiralo se i na Barskom portalu čiji je Jovanović glavni urednik. Nakon serije tekstova u “Vijestima”, baner sa reklamom uklonjen je sa tog portala.

Na tom portalu u februaru 2018. godine objavljen je tekst o HD Ruka ruci iz Sutomora koja navodno pomaže oboljelima od najtežih bolesti “da dođu do prirodno rafinisanog petroleja iz albanskog izvora Kruja”.

Njima su iz te organizacije saopštili “da su na ideju došli kako bi izašli u susret ljudima koji veruju da im petrolej sa jedinog prirodnog izvora te vrste na svijetu pomaže u liječenju raznih tumora, čak i sa metastazama”.

“Vidjeli smo da neki ljudi zloupotrebljavajući bolest mnogih koji kroz petrolej iz Albanije traže slamku spasa, nakon što ih zvanična medicina praktično otpisuje, prodaju litru ove tečnosti čak i po 200 eura, i na taj način se bogate na tuđoj muci.

Članovi našeg društva su obišli izvor u Kruji odnosno Borizanu, i uvjerili se da se taj čuveni petrolej tamo ustvari po pravilu ne naplaćuje. Istina, često na izvoru stoje lokalni momci koji “love u mutnom” i traže 20 evra da bi vam dozvolili da napunite bidon, i mora im se platiti, koliko god je to nekorektno i nepošteno što rade”, prenosi Barski portal riječi Zdravka Krstića koordinatora HD “Ruka ruci”.

U tom tekstu je i izjava Milenkove supruge Bojane.

Ona sedmicama nije odgovorila na pitanja “Vijesti” gdje je, kada i na koji način registrovano Humanitarno društvo “Ruka ruci” ili DKC “Ruka ruci”, kako piše na etiketi za vodu koju donosi iz Albanije, da li imaju odobrenje nadležnih institucija da uvoze vodu, da li je voda kontrolisana i postoji li dokaz o tome.

Bez pitanja ostali su i odgovori zbog čega pet litara te vode naplaćuju 100 eura, da li to reklamiraju i na koji način, ali i da li je cijena vode ista i ukoliko eventualno imaju više narudžbi u istom danu.

Jovanović nije odgovorila ni ko im je i kada dao blagoslov da to rade jer se na to pozivaju u intervjuu, ali ni da li su albanskoj policiji prijavili da ih lokalno stanovništvo reketira. Jovanović, koja je danima bila dostupna za porudžbinu vode, objašnjavala je kako da joj se plati, kako se pije, nije bila raspoložena za komunikaciju sa novinarima “Vijesti” nakon što je voda kupljena.

Istog dana kada je iz Sutomora autobusom poslala vodu poručenu sa broja jednog od novinara, drugom novinaru je odgovorila da je na putu i da “možda za vikend dođe u Crnu Goru”.

“Ne volim reklame, ne volim lično da se reklamiram, ali okvirno o tome mogu da pričam. Kada se budem vratila, javiću vam se. Pozdrav”, odgovorila je Jovanovićeva 17. decembra.

NVO “Ruka ruci”: Tužilaštvo da ispita zloupotrebe navodnih humanitaraca

Iz Nevladine organizacija “Ruka ruci” pozvali su juče tužilaštvo da ispita aktivnosti i poslovanje “neformalne grupe” humanitarnog društva “Ruka ruci” iz Sutomora, koja oboljelima od raka prodaje “vodu sa petrolejom”.

“Jer isti rade izvan Zakona o NVO i ostalih zakonskih propisa, ostvarujući profit ne samo na bazi nelegalnih djelatnosti, nego i na bazi nemorala”, piše u njihovom saopštenju.

Ta NVO “Vijestima” se obratila jer njihov naziv zloupotrebljava “određena neformalna grupa koja sebe predstavlja humanitarnom organizacijom, a istovremeno se bavi nedozvoljenom i prevarnom aktivnošću zloupotrebljavajuci bolest ljudi”.

“Dakle, mi iz NVO ‘Ruka ruci’ iz Podgorice smo jedina NVO regularno registrovana pod ovim nazivom kod nadležnog Ministarstva javne uprave i nemamo nikakve dodirne veze sa ‘nekom’ humanitarnom organizacijom ‘Ruka ruci’ iz Sutomora”, saopštili su oni. Dodali su da su provjerom utvrdili da se ta “neformalna grupa se ne nalazi u registru za NVO” i “sa indignacijom” odbacili povezivanje sa njima.

“Javio nam se veliki broj naših članova, bivših i sadašnjih osuđenika, ali i ostalih zainteresovanih građana, koji su uspješno prošli program resocijalizacije, sa zahtjevom da se javno ogradimo od ovih prevarnih radnji, jer se naša NVO regularno samofinansira od društveno korisnih aktivnosti (fizički i drugi poslovi) a po programu resocijalizacije konkurisemo i za EU projekte. Prema tome, naši izvori finansiranja su potpuno legalni i u skladu sa programom društveno prihvatljivih normi. Iz svega navedenog sa indignacijom odbacujemo sva povezivanja sa aktivnostima samozvane neformalne grupe iz Sutomora, koja na krajnje nemoralan i nedozvoljen način zarađuje zloupotrebljavajući bolest ljudi”, saopštili su iz NVO “Ruka ruci”.

Bonus video: