Timovi za sprečavanje nelegalne sječe postoje samo na papiru?

"Danas 17.00 sati na trim stazi na Starom aerodromu, osobe koje su trenirale prijavile su sječu šume policiji. Umjesto da dođe na trim stazu, ekipa policije vozilo parkirala kod stražare Vodovoda, gdje su čekali 15 minuta"
2 komentar(a)
nelegalna sječa, Foto: Damira Kalač
nelegalna sječa, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 22.02.2016. 18:34h

Nedaleko od rekonstruisane trim staze na Ćemovskom polju, u naselju Stari aerodrom, nepoznata osoba oborila je dva bora, isjekla i utovarila na kamion, a policija i komunalna policija, iako su izašli na teren, otišli su neobavljenog posla, naveo je čitalac Vijesti u dopisu redakciji.

"Danas 17.00 sati na trim stazi na Starom aerodromu, osobe koje su trenirale prijavile su sječu šume policiji. Umjesto da dođe na trim stazu, ekipa policije vozilo parkirala kod stražare Vodovoda, gdje su čekali 15 minuta. Poslali smo dječaka na biciklu da im objavni gdje da dođu, krenuli su, i trebalo im je pet minuta. Za to vrijeme, šegač je oborio dva stable tj. bora, isjekao ih na klocne, utovario na plavog tamića i krenuo ka Koniku", naveo je čitalac u dopisu.

Policijska ekipa je tada, umjesto da skrenu prema Koniku, skrenula prema Tuškom putu, što je na suprotnom kraju.

"Da je u pitanju bila neka tuča, pitam se kako bi policija reagovala, da li poznaju grad i zašto su poslali samo jednu patrolu. U srećnim državama se blokiraju izlazi i tako se daje primjer osobama koje se bave nelegalnom sječom da to ne rade", naveo je čitalac.

Nakon policije, na lice mjesta je došla i komunalna policija, ali ni oni, prema riječima posjetilaca parka na Ćemovskom, nisu uradili ništa.

Iz policije i Komunalne policije "Vijestima" nije odgovoreno na dopis o ishodu današnje prijave građana o nelegalnoj sječi.

Glavni grad je nedavno formirao operativni timovi koji će se baviti zaštitom sječe stabala u park šumama na teritoriji Podgorice.

Inicijativu za formiranje timova pokrenuo je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Timove, kako je saopšteno iz Glavnog grada, sačinjavaju pripadnici Službe zaštite, Zelenila, Komunalne policije i Sektora za inspekcijske poslove Glavnog grada. Njihov zadatak je da svakodnevno od 0-24 časa obilaze teren kako bi spriječili nelegalnu sječu drveća.

Nadležni organi Glavnog grada će, kako je ranije saopšteno, u saradnji sa pripadnicima Uprave policije PJ Podgorice, protiv lica koja zateknu u sječi drveća podnijeti prijavu i procesuirati ih u skladu sa zakonom.

Iako je upućen prije nekoliko dana, "Vijestima" niz Glavnog grada nije odgovoreno na dopis o načinu na koji će timovi za sprečavanje nelegalne sječe funkcionisati na terenu, kao ni da li je formiranje timova formalno definisano kroz neki sporazum...

Park na Ćemovskom polju česta je meta nesavjesnih građana - kako kada je u pitanju nelegalna sječa, tako i kada je u pitanju odlaganje svih vrsta otpada, pa i građevinskog, životinjskog...

Park je tokom posljednjih nekoliko godina uređivan kroz različite inicijative, a najviše sredstava u taj prostor uložen je zahvaljujući inicijaviti građana, koji su, u saradnji sa NVO Green Home i Ozon, kroz projekat Budi odgovoran, uspjeli obezbijediti 50.000 eura. Od tih sredstava uređen je dječiji park, rekonstruisana trim staza, gdje je postavljen i veliki broj sprava za vježbanje, te napravljen prvi park za pse u Crnoj Gori. U park je uvedena i voda, a kasnije su, zahvaljujući donaciji Telenora, nedaleko od trim staze, postavljena i dva betonska stola za stoni tenis.

Bonus video: