U plavskom obdaništu 193 mališana

“U Ustanovi se pridržavaju vizije da je kvalitetno predškolsko obrazovanje od ključnog značaja za pravilan fizički, emotivni i socijalni razvoj djeteta. Istovremeno sa onim što dobija u porodici, dijete u vrtiću ima priliku da kroz igru uči uz vršnjake, stiče prva drugarstva”
65 pregleda 0 komentar(a)
djeca, vrtić, Foto: Shutterstock
djeca, vrtić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2016. 14:36h

Plavski vrtić pohađa 139 djece, rad je organizovan kao poludnevni i cjelodnevni, a za 19 polaznika su obezbijeđene aktivnosti na albanskom jeziku, saopšteno je iz Minstarstva prosvjete.

Plavski “Dječji vrtić“ obuhvata djecu u dječijem vrtiću u Plavu, Gusinju i Murinu.

Poludnevni rad, kako se pojašnjava, organizovan je do 12 sati, a cjelodnevni do 16 sati.

“U Plavu je upisano 139 djece: u jaslice 23, mlađu grupu 45, stariju grupu 49. Vrtić organizuje rad na albanskom jeziku sa 19 polaznika”, kazali su iz Ministarstva prosvjete agencije MINA.

Iz tog resora su naveli da je u Gusinju upisano 69 djece u tri grupe.

“Mlađa grupa ima 23 polaznika, starija grupa 25 i grupa koja vaspitno-obrazovni rad izvodi na albanskom jeziku za 21 dijete”, precizirali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je u vaspitnoj jedinici u Murinu upisano 19 djece, u mješovitoj grupi.

“U Ustanovi se pridržavaju vizije da je kvalitetno predškolsko obrazovanje od ključnog značaja za pravilan fizički, emotivni i socijalni razvoj djeteta. Istovremeno sa onim što dobija u porodici, dijete u vrtiću ima priliku da kroz igru uči uz vršnjake, stiče prva drugarstva”, rekli su iz Ministarstva.

Dijete, kako su kazali, na aktivan način, kroz fizičke, likovne, muzičke aktivnosti razvija interesovanja, govor i komunikaciju.

“Uči o sebi, svojim osećanjima, ponašanju, zdravlju i okolini. Razvija odnose sa drugima, ovladava svijetom”, naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, kvalitetno predškolsko obrazovanje razvija osobine koje pomažu djetetu da formira vrijednosti i vještina neophodne za uspostavljanje produktivnih odnosa u školi, društvu i životu.

“Na taj način, u vrtiću dijete stiče samopouzdanje, pravila, vrijednosti i mnoge druge važne socijalne i emocionalne vještine koje će mu omogućiti uspješniji i srećniji život”, smatraju u Ministarstvu.

“Dječiji vrtić” Plav se, kako se dodaje, na bazi pomenute vizije aktivno uključio u Kampanju “Svi u vrtić“ koju je Ministartsvo prosvjete sprovelo sa kancelarijom UNICEFa u Crnoj Gori.

“Cilj Kampanje je bio podizanje svijesti roditelja i šire zajednice i povećanje obuhvata mališana ranim i predškolskim učenjem”, pojasnili su iz Ministarstva.

Oni su kazali da su na otvorenom organizovani umjetnički i obrazovni događaji za roditelje i djecu predškolskog uzrasta, kroz strukturisane aktivnosti po oblastima razvoja.

Precizira se da je edukativna, likovna, teatarska, muzička animacija imala pozitivnog efekta, bilo je vidno da su roditelji i djeca željno iščekivali svaki novi dolazak aktera Kampanje. “Svakog puta je zabilježena sve veća posećenost programa”.

“U obrazovnom dijelu, u realizaciji „Vrtića na otvorenom“ bile su uključene i vaspitačice iz ustanova. Interaktivnost i incijativnost na kojoj se bazirala Kampanja je rezultirala „Danom otvorenih vrata”“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su ukazali da je specifičnost vrtića u Plavu poštovanje kulturoloških, etničkih, jezičkih potreba djece, porodica i sredine u kojoj funkcioniše.

“Principi kojima se Ustanova vodi su multikulturalnost, tolerantna atmosfera sa uvažavanjem razlika u pogledu jezičkih i kulturoloških specifičnosti. Elementi kulture i jezika su integrativni dio programa rada, a porijeklo djeteta je vodič za rad. Dakle, u Ustanovi djecu pripremaju da budu u stanju da: razumiju druge, solidarišu se, poštuju različitost, koriste benefite suživota”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su naveli da se problem obuhvata i razuđenosti rješava interaktivnim službama namijenjenih djeci u seoskim sredinama.

"Stoga je “Dječiji vrtić”, Plav uključen u projekat “Interaktivne službe“. Ustanova je opremljena neophodnom didaktikom za ove svrhe", kazali su iz Ministarstva.

Oni su rekli da u dosadašnjem periodu u skladu sa aktivnostima predviđenim Projektom održan inicijalni sastanak u cilju analize situacije i potreba u Ustanovi.

"Predstavnici Ustanove su prošli dva modula obuka radi procjene broja djece koja će biti obuhvaćena interaktivnom službom, definisanja i određivanja lokacija za rad, rad sa roditeljima/starateljima i djecom, upravljanje kontekstom u kojem porodica živi, timski rad i slično", pojasnili su iz Ministarstva.

U ustanovi su, kako se dodaje, tokom posljednje sedmice januara otpočeli sa uspostavljanjem prvog punkta interaktivne službe, obilascima i radom sa djecom i porodicama.

Bonus video: