Otac izbjegavao da plati djetetu alimentaciju preko dvije decenije

Neplaćanje alimentacije je i jedan od težih oblika nasiIja nad ženama i djecom, prema Istanbulskoj konvenciji, čija je Crna Gora potpisnica
8445 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od 70 odsto roditelja u Crnoj Gori ne plaća alimentaciju preko godinu, pokazala su istraživanja, a jednom ocu pošlo je za rukom da obavezu prema djetetu izbjegava čak 24 godine.

To su podaci Sigurne ženske kuće (SŽK).

Alimentacija, odnosno davanje izdržavanja, obaveza je jednog od supružnika nakon razvoda i mehanizam kojim bi djeca trebalo da budu zaštićena od posljedica bračnog kraha roditelja.

Davanje alimentacije roditelji su dužni da ispunjavaju do 18. godine djeteta. U slučaju da je punoljetno dijete na redovnom školovanju, roditelj je dužan da plaća izdržavanje i nakon 18, a najkasnije do 26. godine.

Izdržavanje je obavezno i za punoljetnu djecu koja nisu sposobna za rad, a nemaju dovoljno sredstava za život. Prosječna visina naknade za izdržavanje je 94 eura, a prema zakonu, visina alimentacije ne može biti manja od 15 i veća od 50 odsto od visine redovnih prihoda roditelja koji daje izdržavanje.

“Poražavajuće je da toliki broj roditelja, najčešće očeva, zanemaruje osnovne životne potrebe sopstvene djece. Zabluda je da se radi samo o osobama lošeg imovnog stanja i da je to razlog nedavanja izdržavanja. Takvoj nebrizi skloni su i imućniji, obrazovaniji očevi, a takvo ponašanje je u tijesnoj vezi sa ukorijenjenim stavom da briga o djeci pripada isključivo majkama i da su one dužne da im obezbijede sve potrebne uslove za život, kazala je “Vijestima” Ljiljana Raičević iz SŽK.

Ilustracija

Za nju je poražavajuće i to što država godinama ne uspijeva da to promijeni.

“To za državu nije prioritet. Nedavanje izdržavanja je krivično djelo i jedan od najčešćih oblika ekonomskog nasilja nad djecom i smaohranim roditeljima. Zatečeni smo nebrigom i inecercijom institucija u ovim predmetima”, ocijenila je ona.

Obaveza roditelja da izdržavaju djecu propisana je Porodičnim i Zakonom o obligacionim odnosima. Prema Porodičnom zakonu, roditelj koji izbjegava da izdržava dijete, grubo zanemaruje roditeljske dužnosti.

Neplaćanje alimentacije je i jedan od težih oblika nasiIja nad ženama i djecom, prema Istanbulskoj konvenciji, čija je Crna Gora potpisnica.

“Izgleda da sav teret oko naplate alimentacije prebacuju na roditelja sa kojim dijete živi, a to su najčešće majke. Nismo primijetile da u njihovim izvještajima prepoznaju neplaćanje alimentacije kao vid ekonomskog nasilja nad ženama i djecom”, rekla je Raičević.

Problematičnim smatra i izvršavanje sudskih odluka. Objašnjava da se za roditelja koji bi trebalo da plaća alimentaciju ne utvrđuje da li radi na crno, mijenja li prebivalište, da li prijavljuje minimalan iznos plate, ima li dodatne izvore prihoda, da li imovinu prepisuje na tuđe ime...

Ilustracija

Izdržavanje se određuje u novčanom iznosu i uplaćuje svakog mjeseca na tekući račun lica kojem je povjereno dijete. Raičević navodi da se dešavalo da neki roditelji izdržavanje isplaćuju na ruke, ali dodaje da u posljednjih nekoliko godina skoro da nema takve presude: “I mi savjetujemo žene da ne primaju alimentaciju na ruke, jer se tako ne može dokazati koliko je novca primila”, kazala je ona.

Prema podacima Osnovnog suda u Podgorici, u posljednje dvije i po godine dosuđeno je da 116 osoba mora da plaća izdržavanje djeteta. U protekle tri godine, iza rešetaka je završilo oko 80 osoba koje nisu htjele da plaćaju dosuđenu alimentaciju.

Šarkić: Ni sve majke nisu cvjećke

Omer Šarkić iz Podgorice je samohrani otac i negira tvrdnje da uglavnom očevi ne plaćaju alimentaciju.

Navodi da njegovo dijete već četiri godine ne dobija naknadu za izdržavanje - od majke.

“Brigu o odgoju, vaspitanju i svim drugim potrebama djeteta vodim isključivo ja, bez učešća majke. U početku nije bilo baš lako, ali sada kada dijete ima osam godina to, meni bar, više nije problem. I znam da nisam jedini, uistinu samohrani roditelj. Međutim, do bola vrijeđa spoznaja da svih ovih godina u medijima isključivo čitam naslove o neodgovornim očevima koji ne plećaju alimentaciju, ne brinu se dovoljno o djeci, ili ih potpuno zanemaruju. Sreo sam nekoliko očeva u situaciji slično mojoj, i mnogo više onih kojih bivša supruga poslije razvoda ucjenjuje djecom”, kazao je on “Vijestima”.

Organizacijama za prava žena zamjera jer “prave zaglušujuću buku u javnosti povodom prava majki”.

“Očeve nema ko da brani, niti da im pruži pravnu, psihološku i drugu pomoć”, kaže on.

Dodaje i da sistem funkcioniše “kao u svemu drugom - loše ili nikako”.

“Pravosnažne presude ostaju najčešće mrtvo slovo na papiru, procesi su spori, tužioci i sudije nezainteresovani, a javni izvršitelji eksperti za naplaćivanje potraživanja od nekoliko desetina eura za neplaćeni račun za telefon, grobno mjesto”.

Bonus video: