U Tivtu odvoz smeća skuplji 20 odsto

Ni za dosadašnje cijene nisam imao saglasnost Opštine, tvrdi direktor tivatskog Komunalnog
108 pregleda 6 komentar(a)
Komunalno preduzeće Tivat, Foto: Siniša Luković
Komunalno preduzeće Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.02.2016. 21:29h

Odvoženje smeća poskupjelo je u Tivtu za 20 odsto, bez najave i uz kršenje zakonske procedure. Komunalno preduzeće podiglo je cijenu bez saglasnosti osnivača - Opštine.

Sekretarka za komunalno-stambene poslove i saobraćaj Zorica Gverović potvrdila je juče da je neophodno da osnivač da saglasnost na nove cjenovnike usluga lokalnih preduzeća i da to, kada su u pitanju nove cijene usluga odvoženja smeća, nije urađeno.

Direktor Komunalnog Rade Popović potvrdio je da je odvoz smeća poskupio za 20 procenata, pojasnivši da je urađeno na osnovu odluke Borda direktora.

“To je samo prvo u nizu povećanja cijena naših usluga koje će uslijediti u narednom periodu, jer je stav resornog Ministarstva i Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta Vlade da se potrošači iz kategorije domaćinstava i privrede moraju izjednačiti u cijenama komunalnih usluga, što do sada nije slučaj“, kazao je Popović.

On je kazao da su odluku Borda “poslali na saglasnost osnivaču“, ali da je još formalno nisu dobili.

"Ne sumnjam da će nam osnivač dati formalnu saglasnost jer je to prosto ekonomska logika, a dosadašnje cijene su već davno prevaziđene i morale su se korigovati“, rekao je Popović.

Komunalno preduzeće dobija subvencije iz opštinskog budžeta za deponovanje smeća na regionalnoj deponiji Možura, ima jedan od najvećih stepena naplate usluga u Crnoj Gori, Opština redovno iz gradske kase pomaže u nabavci novih mašina i opreme, a gorivo je značajno pojeftinilo.

Na pitanje da li je poslavši Tivćanima 20 odsto paprenije račune za smeće za januar bez dobijene saglasnosti osnivača, prekršio zakonsku proceduru, Popović je odgovorio:

"Ni za dosadašnje cijene nisam imao saglasnost Opštine".

Direktor se predomislio, ipak će čekati saglasnost osnivača

Pola sata kasnije, Popović je, međutim, pozvao novinara "Vijesti“ i saopštio da Komunalno ipak "neće primjenjivati odluku Borda o poskupljenju, dok na nju ne dobije formalnu saglasnost osnivača".

Na pitanje što će biti sa računima za januar koji su obračunati i građanima dostavljeni po novom cjenovniku, on je kazao da će im tu razliku Komunalno vratiti, odnosno da će za toliko umanjiti februarski račun koji će Tivćani dobiti sredinom marta.

Bonus video: