DUŽAN 500 EURA

Od poštara saznao da je tužio EPCG i izgubio spor

Radovan Banićević tvrdi da advokata Nikolu Bulatoviću iz Podgorice, koji je zastupao tužitelje, nije vidio ni kontaktirao, ali ni potpisao punomoćje. Advokat nije odgovarao na telefonske pozive i poruku “Vijesti”, a Banićević tvrdi da ni on nije uspio da ga dobije
92 pregleda 6 komentar(a)
Radovan Banićević, Foto: Slavica Kosić
Radovan Banićević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.02.2016. 19:48h

Radovanu Banićeviću iz Risna obračunati su troškovi za sudski spor koji, kako tvrdi, nikada nije vodio.

On je "Vijestima" ispričao da nikoga nije ni ovlastio da vodi spor u njegovo ime protiv EPCG, ali da je, uprkos svemu, dobio rješenje Osnovnog suda u Nikšiću da je dužan gotovo 500 eura.

Prema rješenju, Banićević na ime nadoknade troškova parničnog postupka protiv EPCG mora da plati 326,47 eura, sa zateznom kamatom počev od 23. decembra 2013. godine, i još 165,29 eura na ime troškova izvršnog postupka.

Upozoren je i da će ako ne plati, sudski izvršitelj, prodajom njegove pokretne i nepokretne imovine, namiriti troškove, jer sud nije prihvatio odlaganje izvršenja.

On kaže da je bio više nego iznenađen kada mu je poštar zakucao na vrata:

"Nikada nisam tužio EPCG, niti sam angažovao advokata. U spisku koji sam dobio uz sudsko rješenje sa imenima ljudi, koji su stvarno ili navodno - kao ja, tužili EPCG, našao sam moje ime i moj matični broj".

Banićević tvrdi da advokata Nikolu Bulatoviću iz Podgorice, koji je zastupao tužitelje, nije vidio ni kontaktirao, ali ni potpisao punomoćje.

Advokat nije odgovarao na telefonske pozive i poruku “Vijesti”, a Banićević tvrdi da ni on nije uspio da ga dobije.

U ime 220 građana, Bulatović je podnio tužbu protiv EPCG zbog, kako je navedeno, neustavnih odredaba pravilnika o tarifama, kojima su potrošači plaćali gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži.

Osnovni sud u Nikšiću je u decembru 2013. odbio tužbeni zahtjev u cjelosti, a presuda je postala pravosnažna u aprilu 2015. nakon što je Viši sud u Podgorici odbio žalbu tužioca.

Banićević tvrdi da je riječ o zloupotrebi njegovog imena i ličnih podataka:

“Spreman sam da idem na poligraf kako bih dokazao da govorim istinu da nikada nisam potpisao punomoćje advokatu za tužbu protiv EPCG”.

Banićević kaže da su ga sudska izvršiteljka i ombudsman savjetovali da plati sudske troškove, a da zatim dokazuje nevinost:

“To znači angažovanje advokata, novi novčani izdatak i gubitak vremena“.

On upozorava da je uvid u matične brojeve građana, između ostalog i preko biračkih spiskova, dostupan relativno velikom broju ljudi, zbog čega može doći do zloupotreba.

Ukupni trošak 100.000 eura

Građani koji su tužili EPCG na ime sudskih troškova ukupno moraju da plate 71,83 hiljade eura, sa zateznom zakonskom kamatom počev od 23. decembra 2013. godine, kao i 27,9 hiljada eura za troškove izvršnog postupka.

Prema saznanjima Banićevića, na spisku ljudi koji su tužili EPCG je i oko 40 građana Risna, ali se samo troje žalilo na sudsko rješenje. Neki su u međuvremenu i umrli. Mnogi su mu kazali da nisu ni znali da je pokrenut bilo kakav sudski spor u kome su tužili Elektroprivredu.

"Vijesti” su kontaktirali neke od tih ljudi koji nisu željeli da komentarišu slučaj zbog straha ili, kako su kazali, zbog nepovjerenja u crnogorsko sudstvo i sumnje u nepristrasnost suda.

Preporučujemo za Vas