POČELA NAUTIČKA SEZONA U LUCI KOTOR

Kruzer vrijedan 340 miliona eura uplovio u Kotor na svom prvom putovanju

Delegacija iz Crne Gore, a u kojoj je bio i izvještač "Vijesti", bila je u prilici da obiđe novi 227 metara dugi i 28 metara široki kruzer od 47.800 bruto tona
6561 pregleda 3 komentar(a)
Viking Jupiter u Kotoru, Foto: Siniša Luković
Viking Jupiter u Kotoru, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.02.2019. 14:45h

Glavna nautička sezona ove je godine u Luci Kotor počela ranije nego ikad jer je u Kotor uplovi prvi ovogodišnji veći kruzer – potpuno novi brod "Viking Jupiter" sa 640 putnika.

Kruzer koji je na svom prvom, tzv. shakedown odnosno probnom krstarenju, prije samo četiri dana je u brodogradilištu italijanske korporacije Fincantieri u Ankoni gdje je izgrađen, predat svom vlasniku, norveško-američkog kompaniji "Viking Ocean Cruises".

Ta kompanija još od 2015. kada je počela sa radom sa svojom prvim kruzerom "Viking Star", ima običaj da sve svoje nove brodove na prvom putovanju, dovodi u luku Kotor, pa je to bio i slučaj sa "Viking Jupiterom", najnovijim, 340 miliona eura vrijednim brodom iz serije kruzera čiji je predvodnik bio "Viking Star".

Novi brod sa čije je opreme i namještaja tek skinut zaštitni najlonski sloj, a cijela unutrašnjost još miriše na frešku boju, u Kotor je doveo kapetan Atle Hakon Knutsen.

Njemu je to već peti dolazak sa novoizgrađenim brodovima kompanije "Vikoing Ocean Cruises" u najprometniju crnogorsku pomorsku putničku luku, a i ovog puta na novom brodu je bio vlasnik te kompanije, norveški brodarski magnat Torsten Hagen koji je sa Kotorom već izgradio i poseban odnos.

Naša luka u koju je među prvima dovodio svoje brodove, Hagenu je naime, očito bila berićetna za njegovu kompaniju jer je "Viking Ocen Cruises" trenutno najbrže rastuća kruzing kompanija u svijetu sa flotom od šest novih brdoova kojoj će se u narendih par godina pridružiti još četiri kruzera što se za njih grade u Italliji, kao i još posebna dva nova tzv. ekspedocijsaka kruzera koji se za "Viking" prave u Norveškoj.

Dobrodošlicu novom brodu i njegovoj 460-članoj posadi poželjeli su direktor Luke Kotor, kapetan Branko Kovačević, kao i direktor agencije BCM koja u Crnoj Gori zastupa "Viking Ocean Cruises", kapetan Goran Mačić.

Oni su sa zapovjendikom „Viking Jupitera“, kapetanom Knutsenom razmijenili prigodne poklone, pri čemu je Norvežanim dobio umjetničku sliku peraških otoka Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa što je Knurtsena posebno obradovalo jer su ta dva ostrvca u Boki jedna od najljepših atrakcija i motiva koje njegovi putnici najduže pamte sa krstarenja.

Delegacija iz Crne Gore a u kojoj je bio i izvještač "Vijesti", bila je u prilici da obiđe novi 227 metara dugi i 28 metara široki kruzer od 47.800 bruto tona, pri čemu im ukazana i neuobičajena čast da obiđu i sam komandni most ovog ultramoderog broda koga odlikuje visoki stepen automatizacije.

"Viking Jupiter" projektovan je u skladu sa najnovijim tzv. "Safe Return to Port" (SRtP) zahtjevima SOLAS konvencije, što značu da je brod sposoban da se, bez evakuacije putnika i posade u slučaju vanrednih situacija, sam na sopstveni pogon ili u teglju, sigurno vrati u najbližu luku čak i u slučaju većeg požara ili prodora vi/ode uslijed oštećenja trupa.

Brod je ujedno i ekološki jer ga pogoni napredni dizel-električni hibridni pogon koji uz optimizovanu formu podvodnog dijela trupa, omogućava visku krstareću brzinu od 20 čvorova uz smanjen utrošak goriva, a "Viking Jupiter" posjeduje i dodatne solarne panele za napajanje strujom, najmodernije tehnologije za tretman čvrstog otpada i otpadnih boda, dok za podmazivanje ležajeva u skrokovima svojih propelerskih osovina ovaj brod uopšte ne koristi biorazradiva ulja kako je to slučaj sa drugim plovilima, već samu morsku vodu.

Galerija