Povratnicima obezbijediti sva pripadajuća prava

"Vlada je zadužila nadležne organe i institucije da povratnicima obezbijede efikasno ostvarivanje svih pripadajućih prava“, kaže se u saopštenju
1 komentar(a)
Vlade Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlade Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.02.2016. 18:42h

Vlada je danas zadužila nadležne organe i institucije da povratnicima iz zapadnoevropskih zemalja obezbijede efikasno ostvarivanje svih pripadajućih prava.

Kako je saopšteno nakon sjednice, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević podnijela je Vladi usmenu informaciju o povratku crnogorskih državljana kojima su odbijeni zahtjevi za azil u zapadnoevropskim zemljama.

"Tim povodom, Vlada je zadužila nadležne organe i institucije da povratnicima obezbijede efikasno ostvarivanje svih pripadajućih prava“, kaže se u saopštenju.

Vlada je, kako se navodi, uputila apel lokalnim samoupravama da se, u okviru njihovih nadležnosti, aktivnije uključe u rješavanje problema tih građana.

U cilju usaglašavanja sa novim Zakonom o upravnom postupku, Vlada je utvrdila predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom.

U sklopu redovnog informisanja Skupštine, Vlada je usvojila Četvrti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul - decembar 2015. godine.

"U navedenom izvještajnom periodu Crna Gora je nastavila sa dosadašnjom dinamikom pregovaračkog procesa i otvorila dva dodatna pregovaračka poglavlja, zaokruživši ukupan broj otvorenih poglavlja na 22", kaže se u saopštenju.

Povodom predloga rješenja o dodjeli statusa istaknuti kulturni stvaralac u 2016. godini, na sjednici je donijet radni zaključak kojim se, kako je saopšteno, zadužuju nadležni organi da preispitaju normativni okvir kojim se reguliše taj postupak, posebno sa aspekta uloge Vlade.

Bonus video: