Bivši radnici Metalca: Čekamo do četvrtka

Dug za pomenute plate iznosi oko 3.700 eura po radniku
1 komentar(a)
radnici Metalca, Foto: Svetlana Mandić
radnici Metalca, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.02.2016. 12:53h

Bivši radnici nišićkog Metalca, njih 22, koji su u septembru 2012.godine dobili otkaz i kojima još uvijek nije isplaćen drugi dio otpremnina, u iznosu od po 6.700 eura, najavili su da će u četvrtak početi sa okupljanjem ispred Ministarstva ekonomije ukoliko do tada njihov problem ne bude riješen.

“Razgovarali smo sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem koji nas je korektno primio i usmjerio nas na ministarstava ekonomije, finansija i rada i socijalnog staranja. Odmah smo poslali dopise u ta tri ministartva i naveli da od njih odgovor čekamo do četvrtka, a ako ne bude tog dana u 8 časova idemo za Podgorici gdje ćemo početi sa okupljanjima ispred Minitarstva ekonomije”, kazao je Milisav Đukanović u ime 22 radnika koji se već dvije sedmice okupljaju ispred kapije Metalca.

Kroz postupak dobrovoljne likvidacije 29 radnika je dobilo otkaz i njima je u julu, a tadašnji vlasnik Metalca Nikola Furundžić dobio je od Vlade kredit od 1,5 milion eura, a dio novca je trebalo da bude namijenjen za otpremnine pomenutih radnika.

Penzioneri Metalca, njih oko 65, traže isplatu 19 plata otpremnine, ukoliko one budu isplaćene penzionerima Rudnika boksita, a ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni i oni najavljuju “represivne mjere”.

“Te plate su u stečajnoj masi, ali kada smo prekinuli štrajk u Podgorici rečeno nam je da će nam ih Vlada isplatiti, a onda se ona za te pare naplatiti iz stečajne mase. Od tada je prošlo više od godinu, a od naših para ništa, iako nam je rečeno da će nam biti isplaćene do 15.januara prošle godine”, kazao je Dragan Koprivica.

Dug za pomenute plate iznosi oko 3.700 eura po radniku.

Metalac je od kraja 2014.godine u stečaju, a njegova imovina, prema poslednjem oglasu koji je istekao krajem januara bila je ponuđena po cijeni od 4,42 miliona eura, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Stečajna uprava nedavno je raspisala novi oglas za prodaju imovine tog preduzeća, po ukupnoj cijeni od 3,44 miliona eura, što je oko 23 odsto manja nego na prethodnom tenderu. Ponude se mogu dostavljati do 2. marta do 14 sati na adresu Privrednog suda, a biće otvorene dan kasnije.

Bonus video: