Inspektora ste slali, kaže da je sve u redu

Istakli su da je Fond, u skladu sa zakonom, sklapao i obnavljao ugovore sa klinikama “Acibaden” i “Miloš”, u Turskoj i Srbiji
50 pregleda 8 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Boris Pejović
Kenan Hrapović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.02.2016. 07:21h

Glavni inspektor za budžet Ministarstva finansija utvrdio je da Fond za zdravstveno osiguranje namjenski i zakonito troši novac iz budžeta.

Iz Fonda, na čijem je čelu Kenan Hrapović, su saopštili da je inspektor obavio kontrolu na zahtjev ministra zdravlja Budimira Šegrta.

Reagujući na optužbe Šegrta, istakli su da je Fond, u skladu sa zakonom, sklapao i obnavljao ugovore sa klinikama “Acibaden” i “Miloš”.

Šegrt je prije dva dana na sjednici Odbora za zdravstvo kazao da je “za rubriku vjerovali ili ne” bila informacija u medijima početkom septembra 2015. da je Fond produžio ugovor sa turskom klinikom “Acibaden”.

On je rekao i da je Fond sa klinikom “Miloš” “neposrednom pogodbom sklapao ugovore za pacijente koji se liječe, dodavši da je “ljudski neobično kako neko ko nije medicinske struke” preuzima rizik za to...

Iz Fonda su juče saopštili da je Šegrt upoznat sa nalazom inspektora.

“Napominjemo da nije postojao nijedan razlog da se ne produži ugovorna saradnja sa tom klinikom i sa drugim privatnim na čemu je upravo ministar Šegrt insistirao, već je novim ugovorom ponuđen i povoljniji paket usluga, kao i način plaćanja“.

U Fondu tvrde da je Zakonom propisano da Fond neposredno zaključuje ugovor bez javnog upućivanja poziva sa zdravstvenim ustanovama van Crne Gore, što je bio slučaj sa klinikom “Miloš“.

Naglasili su da je upravo struka ta koja odlučuje o liječenju pacijenata i da je inicijativa da Fond uspostavi saradnju sa klinikom “Miloš“ 2011. potekla od nekadašnje direktorice Klinike za očne bolesti i kolegijuma koji čine devet ljekara specijalista.

Iz Fonda su kazali da su ljekari naveli da saradnja sa javnim klinikama u Srbiji nije zadovoljavajuća, jer pacijenti više puta odlaze tamo kako bi se kompletiralo liječenje, a ishod i nije tako dobar.

Naglasili su da su aktivnosti Fonda i Klinike za očne bolesti dovele do smanjenja listi čekanja i da kao rezultat imaju “značajno smanjen broj upućivanja pacijenata“ u kliniku “Miloš“ - sa 1.565 osiguranika 2014. na 538 prošle godine.

Bonus video: