Prvo izbori u mjesnim zajednicama, pa na birališta

Odluku o MZ, koja je trebalo da se donese kako bi se stvorili uslovi za „fer izbore“, Demokrate i Demos će podržati samo ako budu usvojeni njihovi amandmani. Odbornici SNP neće glasati za odluku, jer „ne prihvataju njene prelazne i završne odredbe“
114 pregleda 16 komentar(a)
Mjesna zajednica Nova Varoš, Foto: Luka Zeković
Mjesna zajednica Nova Varoš, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.02.2016. 07:04h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada danas će se izjasniti o predlogu odluke o MZ, kojim je predviđeno da se odluka počne primjenjivati nakon predstojećih izbora, od 1. decembra 2016. godine.

Odluku o MZ, koja je trebalo da se donese kako bi se stvorili uslovi za „fer izbore“, Demokrate i Demos će podržati samo ako budu usvojeni njihovi amandmani. Odbornici SNP neće glasati za odluku, jer „ne prihvataju njene prelazne i završne odredbe“.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević kazao je da neće podržati odluku, dok su iz DF-a, čiji odbornici mjesecima ne učestvuju u radu Skupštine, pozvali kolege iz opozicije da napuste parlament.

Odbornici Demokrata i Demosa podnijeli su pet amandmana na Predlog odluke o MZ, kojima se, kako tvrde, „obezbjeđuje da se odluka primijeni u najkraćem roku i na najefikasniji način“. Amandmane su podnijeli odbornici Demokrata Zdenka Popović, Vladimir Vujović, Vladimir Čađenović, Milica Kaluđerović, Mitar

Vuković i Sonja Radunović i Demosa Goran Radonjić, Slaviša Čurović, Boris Pejović, Branka Bešović i Maja Vučelić.

Prvim amandmanom odbornici traže da članom 56 bude predviđeno da mandat postojećim članovima Odbora MZ, bez obzira da li su birani na zboru građana ili ih je imenovao gradonačelnik, prestaje izborom Savjeta u skladu sa ovom odlukom, a najkasnije 60 dana od dana stupanja na snagu odluke.

U istom članu, kako navode u amandmanu, treba da piše da zbor građana MZ na kome će se birati prvi saziv Savjeta MZ u skladu sa ovom odlukom, saziva predsjednik Skupštine Glavnog grada, vodeći računa da se na tom zboru izvrši izbor Savjeta MZ, najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu odluke.

"Od sazivanja do održavanja zbora...ne može proteći rok kraći od pet, ni duži od sedam dana. Poziv, odnosno obavještenje o održavanju zbora dostavlja se građanima, javno objavljuje u svim dnevnim listovima, na internet stranici Glavnog grada i ističe na prostorijama MZ...“, navodi se u amandmanu.

Pomenutim amandmanom traže da, u MZ u kojoj se ne izvrši izbor Savjeta, funkciju Savjeta do njegovog izbora, vrši odbor povjerenika grada za tu MZ.

„U Odbor povjerenika imenuje se pet građana koji imaju prebivalište u konkretnoj MZ. Odluku o imenovanju Odbora povjerenika Glavnog grada za MZ donosi predsjednik Skupštine na usaglašeni predlog predsjednika klubova odbornika u Skupštini“, navodi se u amandmanu.

Odluku iz prethodnog stava je, kako navode, predsjednik Skupštine dužan da donese najkasnije u roku od 30 dana od isteka roka za izbor Savjeta.

Drugim amandmanom odbornici traže da se briše član 57 odluke o MZ, a trećim amandmanom da član 58 postaje član 57 i da njime bude predviđeno da se „obrasci za sprovođenje ove odluke utvrde u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu odluke“.

Odbornici četvrtim amandmanom traže da član 59 postaje član 58 i da se u njemu navodi da danom stupanja na snagu odluke o MZ, prestaje da važi dosadašnja Odluka o MZ i da se MZ, obrazovane po Odluci o MZ, koje su upisane u registar mjesnih zajednica smatraju obrazovanim do samoorganizovanja.

Posljednjim amandmanom traže da član 60 postaje član 59, u kome se navodi da Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore - opštinski propisi.

Za SNP nije prihvatljiva primjena od decembra

Predsjednik gradskog odbora SNP-a Dragan Ivanović je kazao da za tu partiju nije prihvatljivo da se odluka o MZ primjenjuje od 1. decembra 2016. godine.

"Ne prihvatamo da postoje članovi kao alternativa (56, 59 i 60). Smatramo da se trebalo definitivno odlučiti za samo jedan član, odnosno, tekst toga člana koji je trebalo da bude definitivno rješenje. Ne prihvatamo član 56, a posebno njegov dio koji se odnosi na predlaganje članova odbora povjerenika Glavnog grada za MZ. Ovaj član kaže da odbor predlažu klubovi odbornika Skupštine”, kazao je Ivanović. U SNP-u, kako je naveo, smatraju da bi predlog trebalo da bude od strane političkih partija, shodno rezultatima posljednjih lokalnih izbora u mjesnoj zajednici u kojoj se imenuje odbor.

Značajno mjesto u grupi su, kako je kazao, dobili predstavnici stranaka koje su odvajanjem od partija koje su učestvovale na izborima formirali svoje klubove. Na kraju se, tvrdi, pokazalo da je DPS sam donio jednu važnu odluku kako njima odgovara.

Suhih: Razlike nijesu tako velike

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih je kazao da će prije sjednice zasjedati Odbor za statut i propise, gdje će biti riječi i o odluci o MZ. On je istakao da razlike između onoga što predviđa odluka i onoga što želi opozicija „nijesu velike da se ne može doći do rješenja“. Suhih, međutim, nije precizirao da li će SD podržati odluku.

Bonus video: