Zimska škola za barske izviđače: Ni telefone nisu palili tokom obuke

“Nisu koristili socijalne mreže koje su danas među mlađima poprimile razmjeru bolesti zavisnosti”
54 pregleda 1 komentar(a)
Barski izviđači, Foto: Radomir Petrić
Barski izviđači, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 03.02.2016. 18:04h

Izviđački odred “24. novembar“ okončao je desetodnevnu Zimsku vodnu školu.

Obuka starih i novih članova sprovedena je zbog obimnog programa aktivnosti u 2016. godini, od akcionog plana “Bar po mjeri djeteta“ do projekata “I ja mogu da budem izviđač“ i “Naš izbor su izviđači, život bez droge i drugih oblika zavisnosti“, za koje su podržani na konkursu za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću.

“Drugi dio Zimske vodne škole održali smo u prostorijama NVO Adria, gdje su polaznici stekli ova znanja o izviđačkom načinu života, građanskom aktivizmu, liderstvu i prvoj pomoći”, rekao je starješina odreda Miodrag-Tanjo Masoničić.

U svojstvu gostujućih predavača, načelnica PJ Bar Direktorata za vanredne situacije Pera Pavlica Dragišić govorila je o ulozi izviđača u situacijama elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, dr Miroslav Stanišljević o pružanju prve pomoći i pomaganju unesrećenima, a Krsman-Dišo Popović iz Kluba radio-amatera o upotrebi radio-veze.

Izviđačke vještine - orijentaciju, čvorologiju, topografiju i signalizaciju, predavali su načelnik Saveza izviđača Crne Gore Peko Vukadinović i instruktori barskog odreda Dušan i Tanjo Masoničić, Itana Bojović i Nikola Durutović.

“Akcenat u svim našim aktivnostima je suzbijanje svih vidova zavisnosti, pa su za vrijeme obuke polaznici isključili svoje mobilne telefone i nisu koristili socijalne mreže koje su danas među mlađim generacijama poprimile razmjeru bolesti zavisnosti.

Kako ovo nije bila klasična škola, polaznici nisu polagali završne ispite, već će u nastupajućim aktivnostima odreda narednih nedjelja pokazati na djelu šta su i koliko naučili”, kazao je Masoničić.

Bonus video: