Podvig bivšeg pilota MA: Sletio nakon eksplozije u avionu

Pilot je kazao “Vijestima” da je u avionu eksplodirala bomba pet minuta nakon polijetanja sa aerodroma u Mogadišu
210 pregleda 56 komentar(a)
avion, rupa, Foto: AVHERALD.COM
avion, rupa, Foto: AVHERALD.COM
Ažurirano: 03.02.2016. 06:32h

Dugogodišnji pilot Montenegro Airlinesa i JAT-a, kapetan Vladimir Vodopivec, napravio je pravi letački podvig, uspješno spustivši u eksploziji teško oštećeni avion na aerodrom u Mogadišu.

Iskusni Beograđanin je sletio nakon što je, kako tvrdi, u avionu “airbus” ekslodirala bomba.

On je “Vijestima” potvrdio da je u eksploziji poginula jedna osoba, a da su dvije lakše povrijeđene.

Snimak dešavanja u avionu nakon eksplozije

Vodopivec je ispričao da je pet minuta nakon polijetanja sa međunarodnog aerodroma u glavnom gradu Somalije, na redovnoj liniji za Džibuti, došlo do eksplozije u avionu somalijske kompanije Daalo Airlanes, sa sjedištem u Dubaiju.

Kaže da je eksplozija oštetila trup i otvorila veliku rupu na boku aviona, iznad desnog krila, u kojem su bila 74 putnika i sedam članova posade koju je predvodio Vodopivec.

“Kada smo, penjući se nakon polijetanja na visinu krstarenja, prolazili otprilike 12 hiljada fita (oko 3.700 metara), čula se glasna eksplozija. Nije bilo panike, već smo ja i kopilot - Italijan odmah pokrenuli predviđenu proceduru za vanredne situacije, stabilizovali avion i vratili se na polazni aerodrom. Slijetanje je bilo gotovo potpuno uobičajeno i putnici su na normalan način napustili avion, kada se on zaustavio. Nakon toga, avion je prevučen na tehničku stajanku, gdje su nadležne službe odmah počele pregled vazduhoplova i istragu uzoroka udesa. Od momenta rutinskog polijetanja do trenutka kada smo se sa rupom u avionu vratili i sletjeli u Mogadiš, proteklo je možda 20 minuta“, kazao Vodopivec “Vijestima” u telefonskom razgovoru.

Iskusni pilot, koji ima na desetine hiljada sati leta, govorio je smireno, kao da su eksplozije na avionu nešto što se dešava svaki dan, ne glorifikujući svoje umijeće pri upravljanju vazduhoplovom, teškim više od 80 tona, sa rupom većom od metra u desnom dijelu putničke kabine:

“Sreća u nesreći je što je do eksplozije došlo na relativno maloj visini, na kojoj nema velike razlike u atmosferskom pritisku unutar aviona u odnosu na dosta niži pritisak u vazduhu. Da se to desilo visočije, razorna snaga bombe bi se dodatno uvećala efektima takozvane eksplozivne dekompresije i oštećenja aviona bi bila daleko veća, moguće i fatalna”.

Nakon duge i uspješne karijere u JAT-u, tokom koje je često letio u Africi i doživio svakakve interesantne zgode i nezgode, Vodopivec je šest godina radio za Montenenegro Airlines, gdje je bio kapetan na avionima “fokker F-100“.

Iz crnogorske kompanije, gdje je ostao upamćen kao izuzetan profesionalac i vrlo sposoban pilot, otišao je 2009. da leti za strane prevoznike, koji su mu, kako kaže, ponudili bolje uslove, odnosno “bolje i veće avione“.

Putnik ispao iz aviona i poginuo nakon eksplozije u vazduhu

Vodopivec je “Vijestima” kazao da je u avionu eksplodirala bomba, ali da će istraga utvrditi sve detalje incidenta.

Mediji su danas poslijepodne spekulisali da je mogući uzrok eksplozije boca kiseonika pod visokim pritiskom iz avionskog sistema za disanje putnika u vanrednim okolnostima.

“U pitanju je bomba manje snage, koja je vjerovatno bila smještena u džepu sa zadnje strane jednog od sjedišta u putničkom prostoru”, kazao je.

Pojasnio je da je stradali putnik ispao iz aviona odmah nakon eksplozije, što navodi na zaključak da nije bio vezan sigurnosnim pojasom, iako je avion još bio u fazi penjanja. Dvojica lakše povrijeđenih bili su vezani u sjedištima, a njima je ljekarska pomoć pružena odmah nakon slijetanja, rekao je Vodopivec.

Bonus video: