Solila dobila vodiča, ali ne i struju

Turistička organizacija Tivat danas je zaposlenom na turist-info punktu na Solilima, a koga će plaćati „Euronatur“, poklonila veliku plinsku grijalicu i tzv.panik- lampe jer objekat u kome je smještena vodička služba, još nije dobio napajanje strujom
172 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2016. 13:05h

Rezervat prirode Solila kod Tivta od danas ima stalnog vodiča i turističko-informativni punkt na kome svi posjetioci ovog zaštićenog područja tzv.slanih močvara, mogu dobiti sve informacije vezane za to vrijedno prirodno stanište brojnih vrsta ptica i drugih životinja.

Turističko-informativni punkt podignut je na južnoj ulaznoj kapiji u ornitološki rezervat Solila, a za njegovo postavljenja 19.000 eura izdvojilo je JP „Morsko dobro“ iz Budve. Tim povodom na Solilima je upriličena svečanost na kome su predstavnici Morskog dobra, Opštine Tivat, Turističke organizacije Tivat i NVO „Centar za zaštitu i proučavanje ptica“ (CZIP), prvom šetnjom uz pratnju vodiča, obilježili otvaranje turist-info punkta ali i 2.februar – međunarodni Dan vlažnih staništa.

„Ovo je još jedan korak u relaizaciji memoranduma o saradnji na unapređenju i zaštiti Solila, a koji smo sa organizacijom „Euronatur“ iz Njemačke, Opštinom Tivat i CZIP-om potpisali 2013. JPMD je u proteklih nekoliko godina na ovom području uložilo preko 100 hiljada eura, a ove i naredne godine uložiće se još skoro toliko u dalje aktivnosti na uređenju ovog rezervata kako bi Solila i definitivno pretvorili u reprezentativno zaštićeno područje prirode koje sa ponosom možemo pokazati i inostranstvu.“- istakao je zamjenik direktora „Morskog dobra“ Dragan Marković.

Turistička organizacija Tivat danas je zaposlenom na turist-info punktu na Solilima, a koga će plaćati „Euronatur“, poklonila veliku plinsku grijalicu i tzv.panik- lampe jer objekat u kome je smještena vodička služba, još nije dobio napajanje strujom.

„Ovaj objekat i cijela Solila značajno su unapređenje za cijelu turističku ponudu Tivta te stoga još jednom apelujem na nadležne da napokon preduzmu sve da se ovdje dovede struja, kako bi ovaj biro radio u punom kapacitetu.“- istakla je direktorica TO Tivat Bernarda Moškov.

Marija Stanišić iz CZIP-a podsjetila je na brojne aktivnosti koje su u saradnji državnih i lokalnih vlasti, te NVO, stranih donatora i „Morskog dobra“ urađene na Solilima koja su dobila i osnovnu infrastrukturu za tzv. bird watching.

„ U narednom periodu planirana je nabavka solarnih panela koji će se postaviti na objektu turist-info biroa, kao i da se uspostavi sistem cirkulisanja vode kroz kanale bivše solane. Nadamo se da će uskoro zaživjeti i naša i ideja da se renovira jedan od starih bazena nekadašnje solane i osposobi za proizvodnju soli, da bi svi posjetioci Solila mogli vidjeti kako se vjekovima ovje nekada proizvodila so na tradicionalni način.“- istakla je Stanišić.

Predstavnica Opštine Tivat Biljana Krivokapić posjetila je na kontinuirani rad na edukaciji mladih vezano za zaštitu prirode i kulturne baštine, pa su tako Solila kao vrijedno prirodno i područje nekadašnjih srednjevjekovnih solana, redovno odredište učenika školi iz Tivta i Crne Gore.

Starčević čestitao maginjačom

U ime domaćina, mještana Krtola, prisutne je pozdravio predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević, na tradicionalna način poželjevši uspješan rad novom turist-info punktu. Starčević je naime, na poklon donio bocu domaće rakije od maginja, ističući da će uređena Slila poboljšati lokalnu turističku ponudu, ali i upozorio da je put preko Solila jedini koji mještani mogu koristiti u slučaju plavljenja glavnog puta Tivat-Radovići što se često dešava.

„Nije nam međutim, dozvoljeno da koristimo put preko Solila samo u incidentnim situacijama kada se glavna cesta zatvara, pa se nadamo da će nam nadležni ipak izaći u susrat u pitanju od životne važnosti za mještane Krtola.“- istakao je Starčević.

Galerija

Bonus video: